Izbornik nogometne reprezentacije Engleske Gareth Southgate protiv Bosne i Hercegovine sinoć je izveo sastav kakav nije viđen točno 30 godina za jednu od najjačih selekcija svijeta.

Englezi su rezultatom 3:0 bili bolji od Zmajeva na čijoj je klupi debitirao novi izbornik Sergej Barbarez. Fanovi BiH ne mogu puno toga zamjeriti našoj podmlađenoj selekciji koja se dobro borila u prvih sat vremena igre protiv prvog favorita Europskog prvenstva.

No, izbornik Engleske Gareth Southgate protiv BiH je izveo kombinirani sastav i tom prilikom postavio ekipu na način koji nije viđen točno 30 godina.

Poznato je da su Manchester United i Arsenal desetljećima bili okosnica reprezentacije Engleske, a sinoć je prvi put nakon 30 godina od starta zaigrao tim u kojem nije bilo igrača Manchester Uniteda, Arsenala, Manchester Cityja ili Tottenhama.

Posljednji put se to dogodilo u studenom 1994. godine na Svjetskom prvenstvu protiv Nigerije. Tri lava su počela tada na Wembleyu bez ijednog igrača spomenutih velikana, a isto se dogodilo i sinoč kada je Southgate kombinirao sastav.

Izbornik Engleske je za britanske medije objasnio svoju odluku da pruži priliku različitim igračima bez većine onih koji će započinjati utakmice na Europskom prvenstvu koje nam slijedi.

“Neki igrači trebaju minutažu. Cijela grupa igrača koja je s nama pet ili šest dana imala je nekoliko tjedana bez nogometa. Svi će imati koristi od ovog nastupa. Postoji veliki aspekt onoga što zovemo periodizacija. A onda vidimo neke kombinacije i vidimo igrače na različitim pozicijama, možda neke igrače s manje nastupa od drugih”, rekao je izbornik Engleske i dodao:

“To iskustvo igranja internacionalnih utakmica u briljantnoj atmosferi uvijek je važno. Tako da u ovoj utakmici smo imali toliko različitih ciljeva. Mislim da će im dobro koristiti”, dodao je Southgate.

Inače, popis igrača koji se pozvan uoči BiH sačinjen je od 33 igrača Engleske, ali ih mnogo nije bilo u konkurenciji jer su kasnije završili sezonu zbog nastupa u finalu Lige prvaka i finalu FA Cupa. Southgate je nekoliko zvijezda izostavio s popisa za Euro poput Marcusa Rashforda, Raheema Sterlinga i Jadona Sancha.

Izvor: Klix