Francuski mediji okomili su se na reprezentativce „Trikolora“ nakon poraza u polufinalu Evropskog prvenstva.

– Gorak kraj Eura, Francuska deklasirana – naslov je članka u „Le Mondeu“.

Autor teksta je napomenuo kako su „Trikolori“ dosegli svoj limit i zasluženo izgubili od sjajne Španije.

– Suparnici su zabijali autogolove, prolazili smo na penale, i počeli smo misliti da će nas uvijek nešto spasiti i zamaskirati slabosti igre naše reprezentacije. Ali ničeg takvog nije bilo u polufinalu, samo potvrda španske superiornosti u tjelesnoj svježini, bogatstvu igre i kolektivnoj zrelosti – stoji u komentaru prvog polufinala Europskog prvenstva.

„Le Parisien“ piše kako Francuzi neće igrati u finalu Eura na svoj nacionalni praznik, 14. juli (Pad Bastille).

– Francuska odbrana bila je neprobojna protiv Depaja, Levandovskog, Lukakua, Ronalda… Međutim, u utorak su Španci pokazali kolektivnu snagu, te su sada favoriti za osvajanje Eura. Francuski veznjaci nisu igrali na svom uobičajenom nivou – ističe Le Parisien.

– Španija je vrlo dobra ekipa i to su dokazali, iako smo mi poveli. Stvorili su nam poteškoće jer su bili superiorni u kontroli igre. Pokušavali smo do kraja, ali Španija je ekipa koja je ostavila najbolji dojam na turniru i večeras je potvrdila sve svoje kvalitete – priznao je selektor Francuske Dešam.

„L‘Equipe“ napominje kako će Francuzi žaliti za nekoliko propuštenih prilika, ali i za nedostatkom ofanzivne raznolikosti.

– Dešamovi igrači, posebno vezni, nisu se uspjeli probiti kroz crveni zid koji je stajao u sredini – piše „L‘Equipe“.

„Le Figaro“ priznaje kako je Španija bila bolja u tehničkom i kreativnom smislu, briljantnija i s više talenta.

– Jamal je sa 16 godina učinio 25-godišnjeg Mbapea da izgleda poput veterana na ovom Euru – piše autor teksta i dodaje kako su Mbape i Antoan Grizman u potpunosti podbacili.

– Mbape je bio heroj 2022., ali nula u 2024. Španija zaslužuje finale, a Francuska zaslužuje ovaj poraz i ima o čemu razmišljati uoči Svjetskog prvenstva – poruka je lista Le Figaro.

Izvor: Avaz.ba