Preskočio je Manchester City najtežu prepreku do titule i sve je spremno za četvrto uzastopno krunisanje u Premijer ligi narednog vikenda kada na Etihad stiže Vest Hem.

Iako je cijeli meč dobio kontekst da će Totenhem igrati da (ne)pomogne gradskom rivalu Arsenalu u trci za titulu, na kraju je to bila prava premijerligaška, poštena utakmica u kojoj su oba tima željela pobjedu. A, imali su i Spursi svoju računicu jer su mogli da ostanu u trci za Ligu šampiona.

Kada je Pep Gvardiola odlučio da sredinom drugog poluvremena pri minimalnom vodstvu zamjeni golmana Edersona i uvede rezervnog čuvara mreže, ni slutio nije da će mu baš Nijemac donijeti titulu. Katalonac se na taj potez odlučio iz predostrožnosti jer je Brazilac prije toga dobio udarac u glavu i Gvardiola nije želio da rizikuje zdravlje igrača. Ederson to nije tako vidio i bio je jako nezadovoljan, a bijes je iskalio i na klupi za rezervne igrače.

Ispostavilo se da je Ortega spasao City. Odbranio je tri sjajne šanse Totenhemu od kojih je treća bila ona iz ranga stopostotnih kada je zaustavio Sona u situaciji ’jedan na jedan’.

Imao je napadač Totenhema zicer koji je mogao Arsenalu da donese titulu, izašao je sam na golmana, a Gvardiolina reakcija pored klupe je najbolje oslikavala koliko se strah uvukao i u moćnog Katalonca koji nije navikao da se brani.

Gvardiola se uhvatio za glavu, pao pored aut-linije i na trenutak je djelovalo da je duh života izašao iz njega…

Ali, Ortega je odbranio i „oživio“ svog trenera. Odbrana sezone.