Nakon pobjede nad Makedonijom od 3:0 na Rujevici, hrvatska nogometna reprezentacija ima još samo jednu generalku prije Europskog prvenstva, gdje će igrati u skupini s Italijom, Španjolskom i Albanijom. U subotu će se sastati s Portugalom u 18:45.

I dok je utakmica s Makedonijom uglavnom poslužila kao prilika za izbornika Zlatka Dalića da pruži više minuta igračima iz rezerve ili onima koji se oporavljaju od ozljeda, susret s Portugalom trebao bi biti ozbiljniji i mogao bi nam dati više uvida u Dalićeve strategije za turnir.

Većina pozicija je već popunjena, ali još uvijek postoje neka pitanja. Jedno od njih je lijevi bek. Iako je Borna Sosa bio stalna opcija na toj poziciji, postoji mogućnost da Dalić stavi Joška Gvardiola na tu poziciju, koji igra na lijevom beku i za Manchester City. Koliko je to ideja opravdana?

Razmišlja li Dalić o tome?
Prvo treba napomenuti da je ideja o Gvardiolu na beku popularna među navijačima koji nisu zadovoljni trenutnim izborom na toj poziciji. Iako je Sosa bio jedan od najboljih ofenzivnih bekova u Bundesligi, ove sezone nije bio na istoj razini s Ajaxom.

Dalić je nedavno rekao da je on prvi stavio Gvardiola na beka, a sada svi hvale tu ideju. Također, zanimljivo je da je Barišić tek na pričuvi, a u trenutnom sastavu postoji samo dva igrača koji su igrali na toj poziciji – Gvardiol i Sosa, što sugerira da postoji šansa da branič Cityja zaigra na Euru.

Iako se čini logičnim da Gvardiol igra ono što igra i u klubu, uloga beka u Cityju i Hrvatskoj je različita. Gvardiol u Cityju često igra u sredini terena kako bi stvorio više opcija za prolaz lopte. Osim toga, njegova uloga kao beka nije ista kao u reprezentaciji.

Hrvatska bi mogla izgubiti ako Gvardiol igra na beku
Gvardiol je kvalitetan igrač i može igrati više pozicija, ali njegovo igranje na beku bi moglo utjecati na igru reprezentacije. Hrvatska bi izgubila svoj najbolji dodavač u obrani, što bi moglo utjecati na progresiju lopte iz zadnje linije.

Gvardiol je važan igrač za City jer pomaže u obrani kontranapada, ali ne može raditi iste stvari ako igra na beku. Dalić je izjavio da neće biti inovacija na Euru, ali je moguće da će promijeniti mišljenje tijekom turnira.

U ovom trenutku, ostatak obrane bi trebao biti prioritet, a Gvardiol bi trebao ostati u sredini obrane.