Najzagriženiji navijači FK Sarajevo su napustili prethodni susret svog omiljenog tima na stadionu “Asim Ferhatović Hase” protiv Veleža zbog nezadovoljstva, kako su istakli, “sistemskim represijama” koje su doživjeli od strane policije u Sarajevu. MUP Kantona Sarajevo odlučio je postaviti kontrolni punkt za ulaznice pred sjevernom tribinom, nakon čega su navijači morali proći kroz kabine za pretres unutar ulaza na sjevernu tribinu.

Zbog izrazito sporo odrađenog procesa pretresa, mnogi navijači su ostali izvan stadiona nakon početka utakmice, a neki su čak ušli na tribine tek u 20. minuti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo tvrdilo je da su kapije stadiona bile otvorene u 19 sati, ali da su Horde zla počele ulaziti na sjevernu tribinu tek u 20:20 sati, ometajući pravilnu kontrolu, što je rezultiralo kašnjenjem mnogih navijača da vide početak utakmice.

Za nadolazeći susret protiv Zvijezde 09, koji se igra u petak u 20 sati, planirano je otvaranje svih četiri ulaza na sjevernu tribinu s postavljenih osam kabineta za pretres, što bi trebalo značajno ubrzati proces ulaska navijača.

Foto: UNFKS-“Horde Zla” /Facebook

“Napuštanje sjeverne tribine na prethodnoj utakmici bio je čin protesta protiv nepotrebno predugog pretresa od strane MUP-a KS koji je doveo do toga da su naši navijači na svoju matičnu tribinu, u svom gradu, ulazili sve do 20. minuta, a što nam se nije dogodilo ni na najneprijateljskijim stadionima i gradovima.

Nažalost, nedavno uvedene mjere koje imaju za cilj skrenuti fokus sa stvarnih problema u našem okruženju ostaju na snazi.

No, kako se ovaj put ista situacija ne bi ponovila, na sjevernoj tribini će biti otvorena oba ulaza na sve četiri kapije na kojima će biti po dvije kabine za pretres, tj. ukupno osam kabina. Pozivamo sve kojima je bordo boja u srcu da kako u ovoj, tako i u narednoj domaćoj utakmici na kojoj će biti dodjela trofeja ‘Ismir Pintol’, u što većem broju pohodimo naš jedini dom – našu sjevernu tribinu”, poručile su Horde zla.