Tokom ljetne pauze, dok su igrači odmarali od svojih klupskih dužnosti, francuski nogomet, posebno Liga 1, suočava se s ozbiljnom krizom.

Prema najnovijim izvještajima francuskog RMCSporta, Liga 1 još nije uspjela postići dogovor s bilo kojom TV kućom za prenos utakmica sljedeće sezone. Ovo je izazvalo pravu paniku jer je ugovor s Canal+ istekao, što predstavlja gorući problem.

“U teškom smo trenutku. Pregovori o TV pravima uvijek su delikatni, a jasno možemo vidjeti poteškoće. Situacija je izuzetno tijesna i mora se riješiti u nadolazećim danima ili sedmicama kako bi se našim profesionalnim klubovima omogućilo da imaju neophodan prihod iz tog segmenta.

Njihova budućnost mora biti osigurana”, rekao je Philippe Diallo, predsjednik Nogometnog saveza Francuske.

Trenutno u Francuskom nogometnom savezu razmatraju opciju pokretanja vlastitog kanala pod nazivom Liga 1, koji bi za 25 eura omogućio navijačima da prate utakmice elitnog ranga francuskog nogometa.

Dok se u nogometnoj upravi pokušava riješiti ovaj hitan problem pronalaskom kupca za TV prava za sljedećih pet sezona, klubovi izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog nastale situacije.

Klub Auxerre, novi član Ligue 1, izjavio je da još uvijek ne može potpisati ugovore s igračima jer nema sredstava za njihova primanja. Nedostatak sredstava u budžetu posljedica je smanjenja prihoda od prodaje TV prava.

Naglašavamo da je PSG bio prvak Francuske i u nedavno završenoj sezoni, ali odlazak Kyliana Mbappea iz kluba u Real Madrid predstavlja veliki udarac za Ligue 1.