Atalanta slavi historijski pehar, a na ulice Bergama izašla je gotovo polovina grada da pozdravi svoje junake.
Osvajanjem Lige Evrope pobjedom protiv Bayer Leverkusena, Atalanta je osvojila svoj prvi veći trofej u klupskoj historiji, što je ujedno i njihov prvi evropski trofej.

Ova pobjeda označava prekretnicu za klub i donosi neizmjernu radost navijačima.Ekipa pod vodstvom Gian Piera Gasperinija dominirala je terenom, savladavši do tada nesavladivi Bayer Leverkusen rezultatom 3:0. Ademola Lookman, koji je postigao hat-trick, bio je ključni igrač u ovoj historijskoj pobjedi, donoseći pehar koji će se dugo slaviti u Bergamu.

Sinoć je u Bergamu organizovana centralna proslava. Igrači i stručni štab bili su na prijemu kod gradonačelnika Giorgija Gorija prije nego što su krenuli u slavljeničku povorku. Prema izvještajima italijanskih medija, na proslavi je bilo prisutno oko 50.000 ljudi, što čini gotovo polovinu svih stanovnika grada koji broji 121.200 stanovnika.

Atalantini fudbaleri su paradirali ulicama u otvorenom autobusu, pozdravljajući okupljene navijače koji su mahali zastavama, koristili pirotehniku i uživali u vatrometu. Atmosfera je bila ispunjena euforijom i ponosom, jer su svi slavili ovaj izvanredan uspjeh.

Poseban trenutak zabilježen je kada je Sead Kolašinac, koji je nakon sjajnog prvog poluvremena zbog povrede morao napustiti teren na početku drugog poluvremena, uzeo bosanskohercegovačku zastavu i ponosno njome mahao. Njegov gest dodatno je uveličao slavlje i pokazao povezanost igrača s navijačima.

Ova pobjeda i slavlje ne samo da su donijeli radost navijačima Atalante, već su i učvrstili timski duh i zajedništvo među igračima. Osvojen trofej će biti inspiracija za buduće uspjehe i motivacija da se nastavi s napornim radom i posvećenošću.