Prema navodima turskog portala Fotospor, treneru Fenerbahčea İsmailu Kartalu smeta preuzimanje ključne uloge u transferima od strane Edina Džeke.

Ova sezona donijela je dolazak čak 15 novih igrača u Fenerbahče, međutim, neki od njih već su se našli na marginama momčadi, a neki su napustili klub tijekom januara.

Ističe se da su neki potezi Edina Džeke, koji obnaša ulogu sportskog direktora, posebno tijekom siječanjskog prijelaznog roka, izazvali nezadovoljstvo kod trenera İsmaila Kartala.

Među transferima na koje je Džeko izravno utjecao su dolasci Cengiza Undera, Dominika Livakovića, Dušana Tadića, Radeta Krunića, Leonarda Bonuccija i Serdara Dursuna.

S druge strane, Kartal je uspio realizirati svoje želje, dovodeći Szymanskog, Caglara Soyuncua, Freda, Becaa, Merta Muldura, Ryana Kenta, Djikua i Umuta Nayira.

Navodno, İsmail Kartal nije imao Bonuccija na umu, no njegov menadžer se umiješao u proces. Kartal je također naišao na turska ograničenja u transferima, zbog čega je preferirao dovesti Çağlara Söyüncüa.

Iako se ranije spekuliralo da je Krunić bio prvi izbor İsmaila Kartala, ispada da je Džeko inzistirao na dovođenju svog sunarodnjaka iz reprezentacije.

Bosanskohercegovački napadač također je gurao dolazak Cengiza Ündera, s kojim je ranije igrao u Romi.

Džeko je također bio ključan u dovođenju Livakovića i Tadića te zadržavanju Zajca i produženju ugovora. Također je nagovorio Batshuayija da ostane, dok je Umut Nayır bio primoran napustiti momčad.