Portugalska reprezentacija ostvarila je plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva u Njemačkoj nakon pobjede nad Slovenijom rezultatom 3:0 u raspucavanju jedanaesteraca. U regularnom vremenu i produžecima nije bilo golova, što je dovelo do napetog izvođenja penala.

Junak utakmice bio je portugalski golman Diogo Costa, koji je briljirao obranivši prva tri slovenska jedanaesterca, koje su izvodili Josip Iličić, Jure Balkovec i Benjamin Verbič. Na suprotnoj strani, precizni su bili Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes i Bernardo Silva, osiguravši pobjedu Portugalu.

Za Sloveniju, sam plasman u osminu finala predstavlja veliki uspjeh jer do sada nisu prošli grupnu fazu na prethodna dva Svjetska prvenstva i jednom Europskom prvenstvu. Slovenski izbornik Matjaž Kek izrazio je ponos zbog postignutog rezultata i zalaganja svoje momčadi, smatrajući ovaj uspjeh velikim korakom naprijed za slovenski nogomet.

“Kada izgubiš nakon izvođenja jedanaesteraca protiv reprezentacije kakva je Portugal, ostaje neki žal. Porazi se ne slave. Bila je ovo prava utakmica s nesretnim završetkom. Ponosan sam što vodim dečke s karakterom. Oko mene je ekipa koja je dobila zadovoljštinu već i time što je nogomet u Sloveniji opet doma.”

Slovenski vratar Jan Oblak je dodao:

“Kad sve to vidiš, tim je teže. Nažalost, nije završilo kako smo htjeli. Naši navijači su bili nevjerojatni, stoga mi je još teže što nismo uspjeli. Nedostajalo je malo sreće.”