Danas će se u Mostaru održati prva utakmica finala Kupa Bosne i Hercegovine, gdje će Zrinjski dočekati Borac.

Zrinjski ima zadatak da brani svoju titulu u Kupu BiH te da stigne do trećeg trofeja u historiji ovog takmičenja, nakon što je prvi put osvojio titulu 2008. godine.

Ukoliko Zrinjski trijumfuje, to će biti prvi put od sezone 2011/2012 da je neki tim odbranio trofej u ovom prestižnom takmičenju. Željezničar je posljednji to uspio ostvariti.

S druge strane, Borac je vlasnik jednog Kupa BiH osvojenog 2010. godine, te, budući da se nalazi na putu ka osvajanju titule prvaka BiH, teži ka svojoj prvoj “duploj kruni” u historiji kluba.

Kroz historiju, trinaest klubova je osvajalo trofej Kupa Bosne i Hercegovine, pri čemu je Sarajevo rekorder sa sedam titula, dok jednu manje ima Željezničar.

Treneri oba tima, Vinko Marinović i Željko Petrović, ističu da će ova utakmica okupiti trenutno dvije najbolje ekipe u zemlji te da svaki od njih vjeruje u svoj tim i nada se podizanju pehara Kupa.

Prva utakmica finala između Zrinjskog i Borca odigraće se danas na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru s početkom u 18 sati, dok je revanš zakazan za 22. maj u Banjoj Luci.