Ministrastvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo oglasilo se nakon protesta Hordi zla, kada su napustili tribine na utakmici Sarajevo-Velež, zbog kako su naveli policijske “sistemske represije”.

MUP KS izdao je saopštenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo preduzeli su planske mjere i radnje prilikom održavanja sportske priredbe – fudbalske utakmice između FK „Sarajevo“ i FK „Velež“, koja je održana dana 28.04.2024. godine, s početkom u 20:45 sati na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

U skladu s Operativnim planom, prikupljenim operativnim podacima, te događajima koji su prethodili ovoj utakmici, a čiji su sudionici bili članovi navijačkih grupa, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su vršili pojačane mjere nadzora nad radom organizatora sportske priredbe, koje su se ogledale u adekvatnom pregledu posjetilaca, a o čemu je javnost bila blagovoremeno upoznata od strane organizatora.

Ulazne kapije na svim tribinama su bile otvorene za ulaz posjetilaca u 19:00 sati. S ciljem vršenja pritiska na policijske službenike, sprečavanje vršenja poslova angažovanih redara i onemogućavanje adekvatnog pregleda, posjetioci Sjeverne tribine na ulaze su pristupili oko 20:20 sati – što je u konačnici uzrokovalo kašnjenje ulaska dijela posjetilaca.

Oko 21:05 sati, posjetioci Sjeverne tribine istu napuštaju, te pokušavaju ući na ulaze koji su namijenjeni za Zapadnu i Istočnu tribinu, u čemu su onemogućeni od strane redara koje je angažovalo Udruženje Fudbalski klub Sarajevo.

Prilikom provođenja planskih mjera i radnji nije bilo evidentiranih incidenata.

Također, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu održala sastanke s predstavnicima klubova s ciljem saradnje u procesu organizacije i održavanja utakmica u sigurnom okruženju.

Istovremeno, javnost podsjećamo na činjenicu da se u proteklom periodu bilježi rast, kako pojedinačnih, tako i organizovanih sukoba pripadnika navijačkih grupa na području Kantona Sarajevo, a u kojima je više osoba lišeno slobode zbog nasilničkog ponašanja, zaplijenjena značajna količina pirotehničkih sredstava, a dva policijska službenika su povrijeđena.

Svaki pokušaj ugrožavanja života i imovine građana Kantona Sarajevo, kao i sprečavanje službenih lica u vršenju zakonitih poslova, bit će sankcionisan u skladu sa zakonom.