Nemanja Vidić, poznati srpski fudbaler, objavio je da se povlači iz domaćeg fudbala i napušta poziciju člana Skupštine Fudbalskog saveza Srbije.

Vidić je izrazio svoje razloge za ovu odluku, naglašavajući da njegov odlazak nema veze s rezultatima “Orlova” na Evropskom prvenstvu. Istakao je tri ključna razloga za napuštanje fudbala, posebno naglašavajući šok zbog problema s namještanjem utakmica.

“Zapanjilo me odbijanje delegata da diskutujemo o problemima namještanja utakmica u Srbiji. I to u mjesecu kad je UEFA dojavila čak pet utakmica po sumnjom, vjerovatno i više od toga, čak 97 posto delegata smatralo je da nema razloga za razgovore, niti diskusiju, o tome.

Samo da pričamo, priznamo i otvorimo problem, ništa više! Ostali su nijemi, kao da se namještene utakmice ne tiču nikoga od nas… Kao da nije u pitanju naša zemlja, Srbija, domaći fudbal“, rekao je Vidić za “Sportklub“.
Foto: Sport Klub

Zatim je nastavio i dotakao se direktno rada FSS.

“Vijeće za rješavanje sporova FSS mjesecima se nalazi u konstantnoj blokadi, posljednjih osam nema ni osnovni sastav, sudije! Ozbiljan problem udara direktno u prava fudbalera, istovremeno pogađa i klubove, sportske radnike, svakog u sistemu domaćeg fudbala.

Kome je to u interesu, zašto su delegati odbili da pričamo o tome, zar nije logično da se nađe rješenje u konačnoj formi? Sličan primjer nezamisliv je u Evropi. Nisam razumio poruku 97 posto delegata da je i to tema za ćutanje i izbegavanje.“

Treći razlog je planiranje budućnosti.

“Strateški program o razvoju fudbala obuhvatio je period od samo četiri godine, smatram da je osam minimum. Država, na primjer, ulaže novac u razvoj infrastrukture, FSS je isti projekat pripisao sebi.

Rješenje problema struke, klubova, loših rezultata mlađih selekcija, suđenja nedostatak fudbalera – o svemu Skupština FSS treba da priča. Ko danas finasira klubove, gdje su sponzori i zašto je sve spalo na obične entuzijaste? Želio sam, ni te teme nisu dospjele na dnevni red“, rekao je, između ostalog, Vidić.