U plavom salonu FK Željezničar je održao press-konferenciju za medije uoči sarajevskog derbija na stadionu Grbavica protiv najvećeg rivala FK Sarajevo.

Izjavu za medije dao je trener Plavih, Bruno Akrapović i defanzivac Edin Cocalić.

– Pred nama je najveći derbi u Bosni i Hercegovini što se tiče fudbala i nakon loših rezultata i sa jedne i druge strane, treba da damo sve od sebe da prekinemo niz i upišemo tri boda. Nama je to cilj. Analizirali smo obje utakmice i nevjerovatna je razlika između te dvije utakmice, menilično neshvatljiva. Igrači trebaju da poštuju pravila igre i očekujem da igrači pokažu reakciju u nedjelju, započeo je Akrapović pa govorio o kompletnoj sliki kako ekipa reaguje u utakmicama:

– Kada je riječ o ekipi, ne mogu reći kompletan dojam o kvaliteti mojih igrača. Izostajali su nam igrači zbog kartona u obje utakmice i igrači koji su trebali biti registrovani, nisu uspješno registrovani. Nadam se da će biti za nedjelju. Neku komlpetnu sliku ću imati u nedjelju i tada ćemo moći izvući konkretnija mišljenja. Otežavajuća okolnost je što se pola ekipe priključilo naknadno, a nismo imali pripreme po želji, kao Cavnić, Hiroš ili Cocalić, tako da se krpimo i nadam se da će Krpić u nedjelju odlučiti.

Za sam kraj govorio je i o utakmicama Sarajeva ovog proljeća, sinoćnjoj u Banjaluci i generalno njihovoj formi.

– Gledao sam utakmicu, nije se moglo nešto puno vidjeti. Puno prekida, situacija koje su doprinijele tome da utakmica ima veću kvalitetu. Kao što sam rekao za Zrinjski i Sarajevo ima kvalitet i klasu u pojedincima. Gledam optimistično na ovu utakmicu. Ne mogu lično da govorim za njihovu formu. Sa strane gledam ono što ste i vi vidjeli. Klub koji toliko ulaže ne može biti zadovoljan, ali to je njihova stvar i njihova analiza. Ja govorim za našu ekipu i ko god dolazi na Grbavicu, nek se pripremi na vruću atmosferu i dobar odgovor sa naše strane. Sve je u našim rukama, utakmicama koja je presudna za nas u svakom smislu i utakmica sa kojom možemo atmosferu dići na viši stepen, završio je Akrapović.

Nakon toga govorio je i Edin Cocalić, jedan od najiskusnijih fudbalera u redovima Željezničara.

– Atmosfera je standardno dobra. Svjesni smo da prolazimo kroz turbulentnu sezonu. Ne tako davno smo igrali evropske utakmice i atmosfera je bila drugačija oko kluba. U svlačionici vlada pozitivna atmosfera i svi smo motivisani, rekao je Cocalić i dodao:

– Mislim da nema favorita generalno u derbiju. Svjedoci smo da se do sada barem nije moglo unaprijed nešto da se prognozira. Ako ćemo gledati tabelu, oni važe za favorita, ali znate kakav je derbi, kakva je to utakmica. Opet kažem, gledajući tabelu mi igramo katastrofalno, ali derbi se ne smije podcijeniti. Imali smo težak period i nije lako nositi dres Željezničara. Znamo šta znači ovaj klub i kakva je težina ovog dresa. Imam dosta derbija iza sebe i iskusio sam. Najbitnije je ući hladne glave iv ruća srca i to je jedino što mogu reći mladim igračima, nema tu puno pametovanja.