Nakon što je selekcija Francuske savladala Belgiju ranije danas i izborila četvrtfinale, večeras je odigrana druga utakmica između Portugala i Slovenije, čime je objelodanjen protivnik Francuskoj u narednoj fazi. Nakon penala Portugal ide dalje.

Slovenija je pružila fantastičnu partiju u prvom poluvremenu, ne po šansama, ali po borbenosti i čuvanju svog gola svakako. Portugal nije mogao lako dolaziti u situacije koje bi im donijele pogodak. Slovenci su se fantastično postavljali na terenu, pa se na odmor otišlo sa početnih 0-0.

Nastavak je donio također dobru utakmicu, dinamičnu i borbenu, Slovenci su se sjajno postavljali na terenu, Ronaldo i ekipa jednostavno nisu mogli pronaći put do mreže protivnika.

Imala je Slovenija i sjajnu šansu preko Šeška, ali je ostalo 0-0. U samom finišu regularnog toka Portugal nije želio rizikovati mnogo prema naprijed, pa se pristupilo produžecima.

U 105. minuti sudija Orsato je dosudio penal nad Jotom, a sa bijele tačke je promašio Cristiano Ronaldo. Tačnije, Jan Oblak mu je odbranio udarac!

Do kraja produžetaka Slovenija je pokazala kako se bori za grb svoje reprezentacije i sačuvala svoj gol. Ne samo to, Šeško je pet minuta prije kraja drugog produžetka nakon greške Pepea imao zicer sa Costom 1 na 1, ali je golman Portugala odbranio njegov udarac.

Nakon boljeg izvođenja penala Portugal je slavio pobjedu i izbacio Sloveniju sa Eura.