Fudbaleri Olympiacosa su osvojili prvi evropski trofej u svojoj klupskoj historiji, pobijedivši Fiorentinu u finalu Konferencijske lige u Ateni.

Utakmica je završena nakon produžetaka, a odlučujući pogodak postigao je El Kaabi u 116. minuti na asistenciju argentinskog veznjaka Santiaga Hezzea. Grčki mediji izvještavaju da će predsjednik Olympiacosa, Evangelos Marinakis, igračima podijeliti pet miliona eura bonusa, koliko će i UEFA dodijeliti klubu za ovaj uspjeh.

Finale nije obilovalo uzbuđenjima tijekom regularnog dijela, jer su obje ekipe igrale oprezno i bez previše rizika. Španjolski trener Jose Luis Mendilibar, koji vodi Olympiacos, sada ima dva evropska trofeja, budući da je prošle sezone osvojio Evropsku ligu sa Sevillom.

Olympiacosov trijumf u Konferencijskoj ligi označava prekretnicu za grčki klub i njihovog trenera. Marinakis je igračima osigurao značajan financijski poticaj za njihov uspjeh.

Pobjeda nad Fiorentinom donijela je Olympiacosu prestižan evropski naslov i veliko slavlje među navijačima. Klub sada gleda prema budućim izazovima s obnovljenim samopouzdanjem.