Prošle sezone, tri talijanska kluba igrala su u finalima europskih kupova – Lige prvaka, Europske lige i Konferencijske lige. Izgubili su u sva tri. Iako predstavnici Apeninskog poluotoka ove godine nisu uspjeli čak ni doći do polufinala Lige prvaka, borit će se u odlučujućim utakmicama u druga dva europska natjecanja.

Očekuje se susret s Bayerom, Atalanta će prvi put u svojoj historiji sudjelovati u finalu Europskog kupa. Momčad Gasperinija neće biti favorit u finalu Europske lige u Dublinu 22. maja, ali dvoboj s momčadi Xabija Alonsa obećava barem kvalitetu i intrigantnost.

Fiorentina će igrati u finalu Konferencijske lige po drugi put zaredom. 29. maja, protivnik u Ateni bit će im Olympiakos. Purpurni su prošle godine izgubili od West Hama, pa sada trebaju nadoknaditi pred svojim navijačima. Trener Vincenzo Italiano, koji će napustiti Firencu, vjerojatno želi jako zalupiti vratima.

Kako će se završiti dva finala u maju odredit će ukupni broj talijanskih klubova u europskim natjecanjima za sezonu 2024./25. i njihova podjela između turnira. Trenutačno postoje sljedeće mogućnosti:

Porazi Atalante i Fiorentine. U tom slučaju, Italija će sudjelovati u europskim natjecanjima s 8 klubova: 5 u Ligi prvaka, 2 u Europskoj ligi i 1 u Konferencijskoj ligi. Trenutno to znači: Inter Milano, Juventus, Bologna i Atalanta u Ligi prvaka, Roma i Lazio u Europskoj ligi, te Napoli u Konferencijskoj ligi.

Pobjeda Atalante, poraz Fiorentine. U tom slučaju, bit će šest klubova iz Serie A u Ligi prvaka 2024./25. godine, jer će Bergamo također otvoriti put Romi prema tom natjecanju. Lazio će predstavljati Serie A sam u Europskoj ligi, dok će Napoli morati igrati u Konferencijskoj ligi.

Pobjeda Fiorentine, poraz Atalante. Ako Purpurni osvoje kup, Italija će već imati osiguranih 9 mjesta u Europi. Trenutačno, najboljih 5 klubova igrat će u Ligi prvaka, Roma, Lazio i Fiorentina u Europskoj ligi, a Napoli u Konferencijskoj ligi.

Pobjeda Atalante i Fiorentine. S ovim najpovoljnijim rezultatom za Serie A, Italija će imati 9 klubova u europskim kupovima. Napoli će igrati u Konferencijskoj ligi, Lazio i Fiorentina u Europskoj ligi, a ostalih 6 klubova spomenutih gore igrat će u Ligi prvaka.

Također je važan detalj ovdje – na kraju sezone, raspodjela mjesta klubova u prvenstvu. Ako Fiorentina osvoji Konferencijsku ligu i završi na 9. mjestu ili niže, Italija će imati 9 predstavnika u europskim natjecanjima: 5 u Ligi prvaka, 3 u Europskoj ligi i 1 u Konferencijskoj ligi. Ako Atalanta osvoji Europsku ligu, sve će ovisiti o tome gdje završe u Serie A. Trenutačno je Bergamo peti, i ako ne uspiju doći među prva četiri, Italija će poslati 6 klubova u Ligu prvaka i 2 u Europsku ligu.

Postoji puno opcija, pa će u svakom slučaju broj mjesta iz Italije u europskim kupovima ovisiti o tome kako su raspoređena mjesta u tablici natjecanja.

SOP.BA