Posljednjih deset godina vidljivi su napori da se reprezentacija Bosne i Hercegovine pomladi. O tome se mnogo govorilo, posebno o smjeni generacija unutar tima, s prethodnim upisivanjem kako je taj proces izveden na vrlo nespretan način, pa čak i neuspješan.

Ako izuzmemo Edina Džeku, koji ima impresivnih 134 nastupa, primjećuje se značajan jaz u broju nastupa za reprezentaciju. Na drugom mjestu po broju nastupa su Sead Kolašinac s 58 i Ermin Bičakčić s 36, svi oni prisutni u reprezentaciji od 2014. godine ili ranije.

Međutim, ako se fokusiramo na igrače koji su se pridružili reprezentaciji nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, situacija izgleda obeshrabrujuće.

Od igrača koji su pozvani od strane Sergeja Barbareza, nijedan osim Krunića nema više od 30 nastupa, što znači da je prosječno manje od tri godišnje.

Čak i s igračima koji su se kasnije pridružili reprezentaciji, situacija nije puno bolja.

Iako taj prosjek možda nije apsolutno mjerilo, ipak sugerira nedostatak plana za formiranje nove selekcije koja bi se uigravala kao pravi tim.

Nadamo se da Sergej Barbarez neće proći kao prethodni selektori te da će zaista ispuniti svoj ugovor do kraja, uz zadržavanje jasnih ciljeva i planova.

On je praktično prvi selektor koji možda ima dovoljno vremena da se posveti izgradnji tima, a ne samo selekciji igrača s jedinim kriterijem da postignu rezultat kako bi zadržali fotelju nekoliko mjeseci duže.

Broj nastupa za reprezentaciju BiH igrača koji su debitovali poslije SP 2014 u Brazilu, a koje je pozvao Sergej Barbarez:

Krunić 33
Hadžikadunić 27
Demirović 25
Ahmedhodžić 23
Gazibegović 16
Hajradinović 9
Vasilj 9
Pirić 7
Tahirović 7
Barišić 4
Mujakić 3
Tabaković 2
Šarić 2
Burnić 1
Radeljić 1
Katić 1
Huseinbašić 1
Muharemović 1
Bašić 1
Varešanović 1