Bayer Leverkusen je večeras ostvario novu pobjedu protiv Bochuma rezultatom 0-5, te stigao do 50 utakmica u nizu bez poraza. Do kraja sezone imaju tri utakmice.

Protiv Augsburga u Bundesligi, protiv Kaiserslauterna u Kupu Njemačke, te protiv Atalante u finalu Evropske lige. Znate li da je upravo trener Atalante Gian Piero Gasperini možda i jedini čovjek koji može stati u kraj Leverkusenu prije kraja sezone i pokvariti mu slavlje. Atalanta igra izrazito napadački i ofanzivan, jak fudbal i to su pokazali tokom čitave sezone.

Gasperini se nalazi pred izazovom koji zahtijeva pažljivo planiranje i taktičku genijalnost kako bi zaustavio moćni stroj Bayer Leverkusena. Gasperini je poznat po temeljitoj analizi protivnika. Prvo, mora detaljno proučiti stil igre Bayer Leverkusena, identificirati njihove snage i slabosti te izvući pouke iz prethodnih utakmica.

Atalanta bi trebala koristiti svoju agresivnu igru pritiska kako bi ometala izgradnju igre Bayera. Visoki pritisci na njihovu odbranu i sredinu terena mogli bi ih natjerati na greške i gubitak lopte.

Poznato je da je Atalanta vrlo opasna u brzim napadima. Gasperini bi trebao iskoristiti brzinu svojih napadača kako bi iznenadili Bayer Leverkusen kada se oni otvore u napadu. Gasperini je taktički fleksibilan trener. Može eksperimentirati s formacijama i sustavima igre kako bi se prilagodio protivniku. To može uključivati ​​promjenu formacije tijekom utakmice ili upotrebu igrača na nekonvencionalnim pozicijama.

Foto: Atalanta

Odbrana će biti ključna protiv Bayera. Gasperini mora osigurati da njegova odbrana bude disciplinirana, čvrsta i fokusirana kako bi spriječila prolazak protivničkih napadača. Gasperini mora osigurati da njegovi igrači budu mentalno jaki i spremni na izazov. Moraju vjerovati u svoje sposobnosti i biti spremni boriti se do posljednjeg zvižduka.

Atalanta će definitivno igrati muški protiv Bayera i vjerujemo da ćemo gledati izrazito moćno finale!

SOP.BA