Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine prijeti suspenzija svih reprezentacija, klubova i službenih lica od strane Evropske rukometne federacije (EHF), ukoliko do 15. avgusta ove godine ne uplati 138.812,18 eura u sporu sa bivšim selektorom Ivicom Obrvanom.

Podsjećamo, Obrvan je vodio našu selekciju 2021. i 2022. godine, prije nego što je u martu 2022. napustio selektorsku poziciju zbog dugovanja. Obrvan je potom podnio tužbeni zahtjev EHF-u za isplatu svih sredstava iz preostalog ugovora, a sada je na red došla i naplata tih dugovanja.

Odluka EHF-a o isplati pomenutih sredstava znači potpunu blokadu bh. rukometa. Bez plaćanja ovog iznosa, Rukometni savez BiH suočava se s ozbiljnim posljedicama koje uključuju suspenziju svih aktivnosti na međunarodnoj sceni.

Novi Upravni odbor Rukometnog saveza BiH postavio je velike ciljeve i zadatke, najviše fokusirajući se na ispravljanje problema iz prošlosti. Upravo je jedan takav problem sada dospio na naplatu, i cijenu moraju platiti ljudi koji su se posvetili spašavanju rukometa u BiH. U trenutku kada su sve reprezentativne selekcije aktivirane i postavljeni ciljevi, problemi su se ponovo pojavili.

Ovaj trenutak nije pogodan za upiranje prstom u krivce, ali je jasno da Rukometni savez BiH neće moći sam riješiti ovaj problem, posebno s obzirom na finansijsku situaciju u svim sportskim segmentima našeg društva.

Spasiti bosanskohercegovački rukomet zadatak je svih nas, posebno nadležnih institucija, svih nivoa vlasti i javnih preduzeća koji su svjesni koliko je važno da rukomet opstane. Bez šire podrške, budućnost rukometa u BiH je u opasnosti.

Opstanak rukometa Bosne i Hercegovine je upitan i zahtijeva hitnu reakciju svih nadležnih, uključujući Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, Vladu Federacije BiH, Vladu Republike Srpske i sve kantone u Federaciji BiH. Bez njihove podrške, rukomet u BiH može pretrpjeti velike gubitke.