Selektor argentinske nogometne reprezentacije, Lionel Scaloni, suočava se s suspenzijom na Copa Americi zbog kršenja neobičnog pravila koje je proizvelo kontroverze u prva dva kola grupne faze turnira. Scaloni, koji je vodio Argentinu do naslova svjetskih prvaka u Kataru, došao je na ovaj turnir s istim ambicijama, ali je sada primoran propustiti ključnu utakmicu.

Argentinska reprezentacija je ostvarila impresivne pobjede u svojim prvim susretima turnira, ali je njihov uspjeh narušen incidentom na drugom susretu protiv Kanade, kada je Scaloni dobio suspenziju zbog prekršaja pravila vezanog za izlazak na teren nakon poluvremena.

Pravilo koje je dovelo do suspenzije nije bilo široko poznato, a odnosi se na kašnjenje igrača Argentine na teren nakon poluvremena u oba prva kola. Prvi put je Scaloni dobio opomenu, dok je drugi put to dovelo do automatske suspenzije za jednu utakmicu.

Odluka CONMEBOL-a znači da će Scaloni biti odsutan u važnoj utakmici protiv Perua u posljednjem kolu grupne faze, što je veliki udarac za argentinski tim.

”Lionel je uzrujan zbog ovoga. Smatramo se selekcijom koja ima osoblje puno profesionalizma. Saznali smo danas i to je udarac. Nismo pokušavali steći prednost na terenu”, rekao je pomoćnik selektora Walter Samuel za Athletic.