U nedjelju u 20:45 sati u Empoliju, Italija će odigrati prijateljski susret protiv Bosne i Hercegovine. Ova utakmica označava posljednju fazu priprema za talijansku reprezentaciju prije početka Europskog prvenstva i otvarajuće utakmice protiv Albanije.

Selektor Luciano Spalletti iznio je nekoliko komentara na današnjoj konferenciji za medije, posebno se osvrćući na izazove s ozlijeđenim igračima, poput veznjaka Barelle i golmana Mereta.

“Optimistični smo u pogledu Barelle, situacija je pod kontrolom od samog početka. Neće biti spreman za susret u Empoliju, ali očekujemo da će biti spreman za Albaniju. Slično je i s Meretom”, istaknuo je Spalletti.

Također je naglasio očekivanja od utakmice s Bosnom i Hercegovinom.

“Planiramo primijeniti ono što smo analizirali nakon susreta s Turskom. Imali smo vremena isprobati određene strategije i nadamo se boljem izvedbi. Scamacca će započeti utakmicu u napadu, dok će Bungiorno biti na poziciji stopera”, dodao je selektor.

“Ekipa su kojoj su kontranapdi najveća snaga. Oni drže timski blok niskim i daju vam osjećaj kao da imate kontrolu nad utakmicom. Moramo imati više loptu u posjedu na njihovoj polovini i moramo se dobro braniti. Inače će se dogoditi ono što vam se ne sviđa. Potreban nam je i kvalitet u napadu.”

Spalletti je otkrio da će veznjak Juventusa Nicolo Fagioli zaigrati od prve minute protiv BiH.

“Njemu je potrebno da igra i sutra će biti starter u veznom redu zajedno sa Jorginhom. Moramo biti tehnički jaki. Ako budemo previše ‘rastegnuti’, onda će biti teže igrati. Moramo imati jedinstven blok, kontrolu lopte i da to bude na dijelu terena na kojem želimo.”

Selektor Italije nije skrivao ambicije da želi odbraniti titulu Evropskog prvaka sa Italijom.

“Nosimo talijanski dres i moramo težiti ka najvišim ciljevima. Moramo dokazati da smo u stanju preuzeti odgovornost. Radimo veoma ozbiljno. Znamo odakle dolazimo. Želimo da rastemo i imamo veoma jak tim. Nisam ja birao igrače, već su oni zaslužili da se nađu na spisku. Bili su najbolji i zasluženo su tu.”

Inače, Italija će na EURO 2024 igrati u grupi sa Španijom, Hrvatskom i Albanijom.

Italijani na prvenstvu u Njemačkoj brane titulu koju su osvojili prije tri godine.