Izvršni odbor Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je zakazati Vanrednu sjednicu Skupštine NSFBiH. Glavna tema sjednice bit će skraćenje Prve lige FBiH i reorganizacija Drugih liga.

Ova odluka dolazi na temelju zaključka Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Datum sjednice još nije određen, ali prema izvorima Faktora, Skupština bi trebala biti održana do 20. jula.

Ako delegati Skupštine NSFBiH prihvate prijedlog, Prva liga FBiH bi od sezone 2025/26. imala 14 umjesto dosadašnjih 16 klubova. Predloženo skraćenje Prve lige ima za cilj poboljšanje kvalitete natjecanja. Reorganizacija Drugih liga također će biti na dnevnom redu.

Očekuje se da će ova reorganizacija donijeti veću konkurentnost u nižim ligama. Vanredna sjednica je zakazana kako bi se ove promjene mogle pravovremeno provesti. Delegati će raspravljati o svim aspektima prijedloga. Očekuje se da će prijedlog biti prihvaćen bez većih problema.

Nogometni savez Federacije BiH smatra da će ove promjene doprinijeti razvoju nogometa u regiji. Klubovi će imati dovoljno vremena da se prilagode novim pravilima.

Skraćenje lige omogućit će kvalitetniju i kompetitivniju sezonsku ligu.

Uvođenje promjena unaprijedit će infrastrukturu i organizaciju natjecanja.