Sergej Barbarez će svoj debi na klupi BiH imati protiv Engleske 3. juna na stadionu St. James Park u Newcastleu, dok će šest dana kasnije voditi tim protiv Italije u Empoliju. Nakon objavljivanja spiska, Barbarez i Spahić su se obratili medijima:

Spahić je govorio o Arminu Gigoviću i prihvatanju poziva reprezentacije BiH:

“U prošlosti smo ga spominjali više puta, ali ranije ga nismo uspjeli dovesti. Kada smo ga nazvali prvi put nakon našeg imenovanja, pristao je. Da je bilo teško, jeste. Armin Gigović je sam napravio veliki pritisak na njihove ljude iz Saveza, pa su poslali papir koji je nama trebao.”

Sergej Barbarez je također govorio o Stevanoviću.

“Miroslav Stevanović je vrlo frustriran šta se ovdje sve dešavalo i da je vrlo ljut. Sa svakime smo pričali i zvali. Stevanović je jasno rekao da je frustriran i ljut.”

Selektor Bosne i Hercegovine govorio je o formaciji.

“Radit ćemo na disciplini i čvrstoći. Cilj će nam biti sredinu terena zatvoriti. Sigurno da će čvrstina biti prioritet i stabilnost ekipe. U pravcu sistema kao što smo igrali protiv Ukrajine ćemo igrati. Ja u svojoj karijeri nisam igrao ni protiv Engleske, ni protiv Italije, ni protiv Njemačke. Treba doživjeti te utakmice, a vjerujte da nakon ovih osam utakmica ćemo imati jednu čvrstu grupu. Bit ćete ponosni na njih.”

Sergej Barbarez je odgovorio novinarima o svim imenima koje se dovode u vezu sa reprezentacijom:

“Mi stojimo iza naših odluka i tako će i dalje biti. Svi pozvani su presretni da dolaze i ne bi bili spomenuti da nije tako.”

Koliko je vaš plan poremetio odlazak Miralema Pjanića i Ibrahima Šehića iz reprezentacije:

“Plan je bio pričati sa njima. Pričali smo, a razgovori su bili konkretni i korektni. Sve se stvari vode da fokus bude reprezentacija BiH i ova država. Ja sam mogao još komotno igrati, ali sam prekinuo zbog Saveza ranije. Kada neko nešto može, treba biti među nama.”

Selektor je jasno i otvoreno rekao ko će biti broj jedan na golu reprezentacije BiH:

“Nama je glavni cilj kvalifikacije za Euro, tako je iskomunicirano i sa Savezom i sa predsjednikom. Ove kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo će biti mnog teže. Zato smo htjeli imati golmana koji će biti sa nama četiri godine. Ja Nikolu Vasilja imam pred nosom u Hamburgu, čekao je svoju šansu i bit će naš broj jedan na duže staze. Ubijeđen sam da ima taj kvalitet.”

Spahić je govorio o reakcijama novih imena na poziv u reprezentaciju BiH:

“Nama je reprezentacija bila i bit će odskočna daska za bolji transfer u karijeri. U 99% slučajeva je tako, zato su nam potrebni i rezultati. Njihove reakcije kada smo ih nazvali su sjajne. Selektor i pomoćnici su obilazili druge igrače, uglavnom svi smo dobili odličnu reakciju i oduševljenje. Moramo biti realni i objektivni. Ovo neće biti lagan posao. Ako neko misli drugačije, vara se. Ali idemo srcem, ko bude odgovarao zadacima zadržat će se tu.”