Reprezentacija Srbije ostvarila je impresivan rezultat u pripremnoj utakmici pobedom nad Švedskom sa 3:0, čime je najavila svoje učešće na predstojećem Evropskom prvenstvu. Selektor Dragan Stojković može biti zadovoljan igrom svog tima, kao i osvojenim plasmanom na EURO 2024 koji će se održati u Nemačkoj.U intervjuu za zvanični sajt UEFA, Piksi je pričao o uspjesima srpske reprezentacije.

Također pričao je o svom učešću na Evropskom prvenstvu kao igrač, svojoj bogatoj fudbalskoj karijeri, te o dvojici reprezentativaca od kojih se mnogo očekuje u grupnoj fazi turnira, s nadom da će ih odvesti do nokaut faze. Piksi se osvrnuo na 2000. godinu kada je bio kapiten reprezentacije SR Jugoslavije, prisjećajući se svojih igračkih dana i iskustava na Evropskom prvenstvu.

“Imali smo kvalitetnu generaciju igrača. Uspjeli smo tada da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, što je, samo po sebi, najvažnije. Cilj svake reprezentacije je učešće na finalnom turniru. Očigledno su morali da čekaju da ponovo odvedem Srbiju na Evropsko prvenstvo poslije toliko godina. Šalim se, ali činjenica je da sam tada bio kapiten reprezentacije i vođa tima na terenu.

Sada, poslije više od dvije decenije, imam zadatak i privilegiju da kao selektor vodim reprezentaciju Srbije na Evropsko prvenstvo i drago mi je. Veliko mi je zadovoljstvo što sam na Evropskom prvenstvu učestvovao kao igrač, a sada ponovo kao selektor reprezentacije. To je zaista veliko dostignuće”, rekao je selektor Dragan Stojković, uz osvrt na igračke dane: “Volio sam fudbal, a volim ga i dan-danas.

Šta da kažem o sebi kao fudbaleru? Mnogo sam volio da treniram i bio sam vrijedan igrač. Uspjeh sam postigao vrijednim radom, imao sam profesionalan stav. Kao igrač, nosio sam dres broj 10. Tada su “desetke” bili majstori fudbala. I danas dres sa tim brojem ima svoju važnost. Bio sam zaljubljen u dres sa tim brojem i bilo mi je posebno zadovoljstvo da ga nosim.”

Selektor reprezentacije Srbije prokomentario je i turnir koji nam predstoji. “Sigurno smo postigli nešto veliko. Ovo kvalifikovanje za EURO je dugo očekivano. Bilo je mnogo propuštenih prilika u prošlosti. Ali ovaj put je cilj koji sam sebi postavio kao glavni trener – a koji je kao autoritet postavio Fudbalski savez Srbije – ispunjen.

Bilo je prilično… Ne bih rekao dramatično, ali prilično teško. Put do uspjeha nikada nije lak. Ali, u ovom trenutku za srpski fudbal, za našu zemlju, naciju i navijače – i sve koji vole ovu igru – mislim da su kvalifikacije same po sebi bile veliki korak naprijed i dostignuće”, ispričao je Piksi.

Na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, nacionalni tim će se susresti s Engleskom, Slovenijom i Danskom. U nokaut fazu će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, ali i četiri od šest trećeplasiranih ekipa. Plasman u nokaut fazu velikog takmičenja za Srbiju je podjednako važan kao i učešće na Evropskom prvenstvu, a posljednji put su uspjeli u tome 2000. godine.