Uzbudljivo ljeto fudbalskih transfera je pred vratima, a već se spekuliše o potencijalnim transferima koji će obilježiti predstojeći prijelazni rok. Predstojeće ljetnje mjesece obeležiće velika uzbuđenja na fudbalskom tržištu, kako klubovi širom svijeta budno prate mogućnosti za pojačanja, tako i igrači razmatraju nove izazove i potencijalne promjene sredine.

Transferi postaju srž fudbalske industrije, ne samo zbog finansijskih aspekata već i zbog uticaja koje imaju na takmičenja, taktike i ambicije klubova. Svaka prijelazna sezona nosi sa sobom obećanje novih početaka, ali i mogućnost da se fudbalska karta sveta ponovo iznova napiše.

Veliki talent Osijeka Anton Matković (18) nastavlja privlačiti interes europskih velikana. Najnoviji među njima je milanski Inter, koji pomno prati Matkovićev razvoj, piše La Gazzetta dello Sport. Talijani su ranije pisali da su za Matkovića zainteresirani Milan, Atalanta i Fulham, dok je još prije Fabrizio Romano spominjao Everton i Salzburg.

Legendarni Brazilac Tijago Silva se vraća kući. Nakon punih 15 godina, Silva je odlučio da ponovo obuče dres svog Fluminensea. Silva je postao legenda na “San Siru” na kom je proveo tri i po sezone, a onda je ljeta 2012. otišao u PSŽ za 42 miliona evra. U Parizu je igrao čak osam godina, osvojio je sve moguće trofeje, osim Lige šampiona, ali je pehar prvaka Evrope uspeo da osvoji sa Čelsijem 2021.U London je stigao na godinu, ostao je četiri i sada je odlučio da na pragu 40. obuče dres svog Fluminensea po treći put.

Kako javlja ESPN, Anhel Di Marija bi mogao da bude novi saigrač Lionela Mesija i to u Majamiju.
“Di Marija ozbiljno pregovara sa Majamijem i možda će već od jula biti član tog tima. Fideu (nadimak Di Marije) se sviđa ta opcija”, naveo je novinar ESPN-a Paradizo. Anhel Di Marija ostaje bez ugovora na kraju ove sezone kada mu istekne ugovor sa Benfikom.

Španjolski Fichajes donosi informaciju da Klopp nije jedini koji će otići na kraju sezone. Kako pišu, odlazak je izvjestan za čak osam nogometaša. Caoimhin Kelleher, Luis Diaz, Kostas Tsimikas, Tylor Morton, Fabio Carvalho, Nathaniel Phillips, Calvin Ramsay i Sepp van den Berg su igrači koji će u ljetnom prijelaznom roku napustiti klub osim ako novi trener Arne Slot ne bude baš inzistirao da se nekoga od navedenih zadrži.

ESTEVAO WILLIAN, odnedavno 17-godišnjak koji igra na poziciji desnog krila u Palmeirasu, označen je kao novo brazilsko čudo od djeteta i već je neko vrijeme vrlo dobro poznat skautima najjačih europskih klubova. Jedan od najvećih talenata Brazila spominjao se u kontekstu prelaska u Barcelonu, PSG i Chelsea, a londonski klub navodno je već pripremio i izdašnu ponudu za njega.

Ovo su samo neki od spektakularnih transfera koji bi nas mogli očekivatina ljeto.