Fudbalski klub Ajax pronašao je novog trenera koji će zamijeniti Johna van't Šipa.

“Kopljanici” su uspjeli spasiti sezonu i osigurati kvalifikacije za Ligu Europe, što se i dalje smatra velikim neuspjehom, ali s obzirom na tamni period na “Johan Cruijff Areni” tokom zimskih mjeseci, ispalo je prilično dobro.

Sada se priprema rekonstrukcija ekipe i početak nove ere, a predvodiće je jedan od najmlađih trenera među najjačim evropskim ligama. Radi se o Francescu Farioliju s kojim je dogovorena trogodišnja suradnja.

Farioli je ove sezone s Nicom postigao izuzetne rezultate i dugo su bili u poziciji za plasman u Ligu prvaka, da bi znatno pali u formi u posljednjim mjesecima i izborili mjesto u Ligi Europe. Njegova ekipa igrala je čvrste utakmice s malo golova, ali je znala kako slomiti svoje protivnike.

Italijan nije bio prvi izbor jer je Ajax želio vratiti Erika ten Haga, a zatim su istraživali i mogućnost angažiranja Graema Pottera. Međutim, pošto ni jedan od njih dvojice nije bio zainteresiran, izbor je pao na Fariolija, čiji se potpis sa holandskim velikanom očekuje nakon što se postigne dogovor između dva kluba o obeštećenju.

Farioli ima 35 godina, a osim Nice, sticao je seniorsko iskustvo u Karagümrüku i Alanyasporu.

Podsjetimo, za Ajax nastupa važan član bh. reprezentacije, Benjamin Tahirović.