Turska nogometna reprezentacija je dramatičnom pobjedom (2:1) protiv Češke u zadnjem kolu grupe F izborila osminu finala Eura, gdje će igrati protiv Austrije.

Međutim, istovremeno su razbjesnili domaćine Eura. Razlog je što su na odlučujuću utakmicu od kampa u Hanoveru do Hamburga putovali avionom, iako su ta dva grada udaljena samo 132 kilometra. Nijemci smatraju da se Turci ponašaju neodgovorno i neekološki jer su tu relaciju mogli preći autobusom ili vozom.

UEFA promovira ovaj Euro kao ekološki najodrživije europsko prvenstvo u povijesti.

– To je apsolutno neprihvatljivo. U Hamburgu se do stadiona ne smije voziti ni električnim automobilima, pa navijači koriste javni prijevoz, a turska reprezentacija se ovako kratku relaciju vozi avionom – kazao je Rene Schwarz. Šef turnira Martin Kallen komentirao je:

– Gotovo sva putovanja momčadi na Euru obavljaju se autobusom i vozom. Reprezentacije imaju bazne kampove blizu mjesta odigravanja, što također uvelike smanjuje emisije.

Turska je tamo doletjela avionom iz sigurnosnih razloga, kao i zbog vremena potrebnog za put. Ali uzeli su autobus za povratak.