UEFA je otkrila razlog sudačke kontroverze koja je obilježila utakmicu između Njemačke i Danske na Euru. Njemačka je slavila 2:0 u osmini finala, a ključni trenutak bio je dosuđeni penal u 53. minuti, koji je Michael Oliver dodijelio nakon centaršuta Davida Rauma koji je pogodio Joachima Andersena u ruku.

Sudac je u početku pustio da se igra nastavi, ali nakon intervencije VAR-a, dosudio je penal koji je Kai Havertz pretvorio u vodstvo za Njemačku. Ova odluka izazvala je burne reakcije u redovima danske ekipe.

Andersen je jasno negirao krivicu, tvrdeći da lopta nije namjerno pogodila njegovu ruku, te istaknuo da nogomet ne bi trebao kažnjavati igrače koji trče s rukama iza leđa.

Nakon meča, UEFA je objasnila svoju odluku: “Tijekom utakmice, tehnologija u službenoj lopti Eura je pokazala da je Andersenova ruka došla u dodir s loptom unutar kaznenog prostora. Senzor u lopti precizno je zabilježio ovaj trenutak dodira ruke s površinom lopte, što je isti podatak koji je sudac vidio tijekom VAR provjere.”

Ovaj detalj iz televizijskog prijenosa, nazvan “otkucaj srca” lopte, pokazao je da je trajanje kontakta između lopte i ruke trajalo točno 500. dio sekunde, što je bilo presudno za donošenje sudačke odluke o penalu u korist Njemačke.

Spornu situaciju možete pogledati OVDJE