“Dobar posao, moji suigrači s poljoprivrednih imanja”, objavio je na Twitteru Mats Hummels nakon prvih polufinalnih susreta europskih natjecanja. Ova izjava njemačkog braniča bila je ispunjena sarkazmom prema onima u nogometnom svijetu koji se podsmevaju Bundesligi.

Nema više podsmijeha prema njemačkim “seljacima”. Zbog dominacije Bayerna, što je navodno razlog dosade i prisustva klubova iz manjih sredina, Englezi su Bundesligu prozvali “Farmers league” ili seljačkom ligom, a ta uvredljiva etiketa proširila se globalno.

No, u posljednje vrijeme smijeh na račun Bundeslige i podrugivanje njenom uspjehu su utihnuli. Hummels je ovo napisao prošlog tjedna nakon što su klubovi poput Dortmunda, Münchena i Leverkusena u prvim utakmicama polufinala Lige prvaka i Europa lige ostvarili pobjede protiv PSG-a, remizirali s Realom i uvjerljivo pobijedili Romu.

Brzopleti uspon onih koji su bili prezreni. Bundesliga i Serie A ponovno su se popeli na evropski vrh.
Zahvaljujući ovim uspjesima, ali i kontinuiranom skupljanju bodova njemačkih klubova u europskim natjecanjima tijekom godina, Bundesliga će od iduće sezone, zajedno sa Serie A, još jednom ligom koja je često bila predmetom ismijavanja, imati peto mjesto u Ligi prvaka.

Ali to nije sve. Italijani nisu stali samo na tome. Do kraja sezone mogli bi imati čak 6 klubova u Ligi prvaka, nakon senzacionalnog prolaska Borussije Dortmund sinoć protiv PSG-a, isto je moguće i za Nijemce. Šest njemačkih klubova u Ligi prvaka?

To nije nemoguće. Football Rankings, koji se bavi rangiranjem europskih klubova i projektira njihov status u kontinentalnim natjecanjima, izračunao je da bi iduće sezone u Ligi prvaka mogao igrati i klub koji završi Bundesligu na šestom mjestu, pod uvjetom da Borussia Dortmund osvoji Ligu prvaka, a prvenstvo završi na petom mjestu.

To je izvedivo. Dakle, Borussia je već u finalu LP-a, gdje će joj se večeras pridružiti ili Real ili Bayern, a dva kola prije kraja Bundeslige drži upravo peto mjesto, a ni jedan klub ispod nje više teoretski ne može dostići.

S obzirom na to da Bundesliga ima 18 klubova, a Njemačkoj je već zajamčeno 7 klubova u Europi iduće godine, pet u Ligi prvaka te po jedan u Europa ligi i Konferencijskoj ligi, ako bi dobila još jedno mjesto u Ligi prvaka, gotovo pola Bundeslige bi bilo prisutno u Europi od ljeta.