Lamine Yamal, najmlađi nogometaš na aktuelnom Evropskom prvenstvu, igra sjajno za Španiju, koja je favorit za osvajanje titule.

Šesnaestogodišnji krilni igrač privlači pažnju zbog svojih godina i detalja na kopačkama. Naime, Yamal na kopačkama ima iscrtane zastave Ekvatorijalne Gvineje i Maroka, zemalja iz kojih potječu njegovi roditelji. Otac mu je iz Maroka, a majka iz Ekvatorijalne Gvineje.

Yamal je ponosan na svoje porijeklo i nosi te zastave kao znak poštovanja. Prije nego što je odlučio igrati za Španiju, imao je opciju igrati za Maroko ili Ekvatorijalnu Gvineju.

Foto: Twitter

Maroko ga je pokušao uvjeriti da igra za njih, a 2023. godine predsjednik marokanskog nogometnog saveza tvrdio je da su imali sastanak s Yamalom.

Ipak, Yamal je odlučio igrati za Španiju. Sa 16 godina i 338 dana, postao je najmlađi igrač u povijesti koji je igrao na Euru, srušivši rekord u meču protiv Hrvatske.

Na prvenstvu je dosad upisao tri asistencije. Yamal će s Furijom igrati protiv Francuske u polufinalu Eura, u utorak od 21 sat.