Prije 21 godinu reprezentacija BiH otputovala je na kvalifikacijsku utakmicu u Kopenhagen. Naš tim predvođen Blažom Sliškovićem otišao je praktično otpisan, prežaljen i prekrižen kada je u pitanju bilo koji povoljan ishod.

Znajući u kakvom smo sastavu otputovali, malo je ko očekivao dobar rezultat osim golijade u mreži Kenana Hasagića. Desetak igrača je jedan za drugim otkazivalo zbog povreda.

Dan prije utakmice samo su Blaž Slišković i njegovi asistenti, Vlatko Glavaš, Nedžad Kuruzović i ostali bili spremni, odnosno nisu bili povrijeđeni.

Na sam dan meča na čuvenom Parken stadionu, tradicionalno ispunjenom do posljednjeg mjesta, Danskoj je trebala pobjeda, a bh. reprezentacija je tražila povoljnim ishodom zaustavljanje loše serije. U Kopenhagen smo otišli nakon lošeg rezultata na startu kvalifikacija, odnosno uvjerljivog poraza od Rumuna na Koševu. Blaž Slišković je imao na raspolaganju mix starijih i mlađih igrača. Iz U21 su prekomandovani Blatnjak, Grujić i još neki..

BiH je slavila sa velikih 0-2 usred Kopenhagena. Strijelci su bili Barbarez i Baljić. Od sadašnjeg stručnog štaba pored Sergheja tu su još Hrgović, Hasagić i Bajramović.

Niko naravno pred sadašnji stožer nije postavio imperativ, jer je ovo uigravanje za dalje. Naravno da u reprezentaciji i ovaj meč žele odigrati muški, žele pokušati iznenaditi Italiju. Jasno je kako su Italijani kao i Englezi tempirali formu pred odlazak na Euro. Naši domaćini su u punoj snazi, sa svim uigranim linijama. Treba posjetiti da je 10-tak bh. igrača otkazalo uoči utakmice s Engleskom, te još dva otkaza pred polazak u Empoli.

Vjerujemo da je stručni štab našao odgovarajuću taktiu, da igrači imaju motiva da odigraju muški, a rezultat je zaista u drugom planu. Tek jesenje utakmice u Ligi nacija mogu pokazati nešto više kada je u pitanju budućnost ove reprezentacije. Podržimo Barbareza, Spahu, Bajramovića, Milenkovića, Hrgovića, Hasagića i sve u stručnom štabu jer definitivno se piše nova i bolja ljepša priča naše reprezentacije.

Jedino takmičenje gdje je naša reprezentacija izborila je SP prije 10 godina pod vodstvom Safeta Sušića. Obično smo igrali baraže ili završavali treći i četvrti. Sada s pravom možemo očekivati i nadati se da će ova reprezentacija ponvoo igrati na međunarodnoj smotri.