Na nogometnom terenu u Illinoisu, Sjedinjene Američke Države, zabilježeni su impresivni, ali i zastrašujući prizori kada se urušavanjem podzemnog rudnika formirala vrtača koja je “progutala” stub rasvjete.

Sve je zabilježeno nadzornim kamerama, a Michael Haynes, direktor Odjeljenja za parkove i rekreaciju Altona, iznio je detalje o rupi koja je široka najmanje 30,48 metara i duboka između 9 i 15 metara.

Oštećenje na nogometnom terenu u parku Gordon Moore, koji je nedavno renoviran 2019. godine, posljedica je urušavanja podzemnog rudnika. Michael Haynes ističe da grad možda neće morati pokrivati troškove popravke, no naglašava da je situacija još u istrazi.

“Rupa se otvorila u 9:18 ujutro. Vrtača je nastala zbog urušavanja podzemnog rudnika, za što je odgovorna kompanija New Frontier Materials”, izjavio je Haynes za NBC, dodajući: “Srećom, nije bilo nikoga na terenu u trenutku urušavanja, pa nema povrijeđenih. Prizor izgleda kao iz nekog filma, zar ne? Kao da je eksplodirala bomba.”

Portparol kompanije New Frontier Materials, vlasnika rudnika, potvrdio je da su poduzeli mjere sigurnosti na pogođenom području te da će surađivati s lokalnim vlastima kako bi što brže riješili ovaj incident.