Portugal je boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedio Sloveniju (3:0 nakon penala) i plasirao se u četvrtfinale Europskog prvenstva, gdje će u petak igrati protiv Francuske. Tokom 120 minuta igre protiv Slovenije nije bilo golova, a najbliže tome da izbjegne penale Portugal je bio u 105. minuti kada je Cristiano Ronaldo imao priliku zabiti iz jedanaesterca.

Veliku šansu imao je i slovenski napadač Benjamin Šeško, ali je njegov udarac nekoliko minuta prije kraja sjajno zaustavio Diogo Costa. Nakon toga se pristupilo izvođenju jedanaesteraca, gdje su Slovenci promašili sva tri pokušaja. Josipa Iličića, Juru Balkovca i Benjamina Verbiča zaustavio je sjajni Costa, što je omogućilo Portugalu prolaz u četvrtfinale.

RTS-ov komentator Rade Bogdanović izrazio je nezadovoljstvo izmjenama koje je napravio Matjaž Kek te promašajem Benjamina Šeška. Portugal je tako osigurao četvrtfinalni susret protiv Francuske, dok su slovenski navijači ostali razočarani ishodom penala.

“Bio bih sretan da je Slovenija prošla. Na kraju su sitnice odlučile. Kada četiri utakmice ne izgubite nakon ovakvog fajta… Ipak, neiskustvo je to. Ne može trener uvesti dvojicu, a jedan ima psihičkih problema. Najgori mogući izbor izbornika Keka je da dva ljevonoga igrača uvedeš.”

Bogdanović je mislio na Josipa Iličića (36), nogometaša Maribora. Iličić je prije četiri godine imao brojnih problema u privatnom životu, i to dok je sjajno igrao za Atalantu. Bogdanović tu nije stao:

“Šeško? Momak, kada ćeš ako nećeš večeras? Pobjegneš, pa ne šutiraš, nego zgužvaš loptu lijevom nogom. To je presudilo. U idealnom momentu je mogao riješiti, ali nije uspio. Igrač vrijedi 50 milijuna eura, a loptu tako zgužva lijevom nogom.”