Na danas održanoj konferenciji za medije obratili su se predsjednik FK Željezničar, Edis Kovačević i direktorica, Amira Uzunović.

Predsjednik Edis Kovačević i direktorica Amira Uzunović govorili su o svim aktuelnim temama Kluba, a poseban akcenat bio je na finansijama, sportskom dijelu, izgradnji južne tribine, projektu Plavi štit, novom Shopu i izgradnji biletarnice.

Edis Kovačević:
– Htjeli smo u jednoj svečanoj atmosferi, obilježavanju 102 godine kluba prenijeti pozitivne poruke o poslovanju i upoznati javnost o projetkima koje imamo paralelno sa saniranjem onoga što se zove prošlost kluba, do iskoraka što se zove budućnost. Kada su u pitanju finansije, mi smo imali neko obraćanje prije tri mjeseca gdje smo rekli da smo dug koji je na dan preuzimanja kluba bio 8.7 miliona KM smanjili na 5.2 miliona KM. Ono što danas možemo reći sa projekcijom na dan 31.12, možemo reći da će taj dug biti smanjen za milion maraka i na 31.12 očekujemo da će dug biti 4.3 miliona. Za nepune dvije godine kada smo u februaru 2022. krenuli u akciju učlanjenja, u akciju spašavanja kluba, uspjećemo dug krajem godine da prepolovimo i naravno ne samo to, već smo u te dvije godine plaćali sve naše redovne tekuće obaveze, plate, doprinose, održavanje terena, prevoz i sve druge obaveze. Mjesečno, to je cirka 320.000 KM, koje morate obezbijediti svakog prvog. I pored toga uspjeli smo dug prepoloviti sa 8.7 na 4.3 miliona. To je veliki iskorak i ostajemo veoma posvećeni toj strategiji dugoročnoj održivosti. Džaba titule, džaba sve, ako vam je blokiran račun. Sve smo to imali i ne želimo se više nikada dovesti u takvu situaciju. Naš apsolutni prioritet ostaje snacija dugova i to ide dobro, da ne kažemo odlično.

Napravićemo dalje nove iskorake i staviti klub u takve okvire da klub može pojačano investirati u prvi tim. Kada pogledamo budžet našeg tima u odnosu na konkurenciji sigurno da nismo u vrhu, već 6-7 u ligi, jer smo opterećeni prošlošću. Mi ćemo samo ove godine skinuti 2.5 miliona duga. To je nekih 200.000 mjesečno. E da to ulažete u sport, rezultati bi bili vidljiviji. S obzirom na to da smo naslijedili situaciji kakvu smo naslijedili, sada je prioritet da se prošlost sanira. Blizu smo postizanja cilja, svi naši navijači su svjesni, imamo strpljenje, imamo i mi i sa našim prvim timom koji je igrao Evropu, ostvario lijep uspjeh, učinio nas ponosnim i mi ostajemo u ovoj našoj strategiji tako da bude dugoročno održiv. Ne želimo na Grbavici više mislimo o licenci, to će se podrazumijevati i to ne smije biti tema.

– Što se tiče juga, mi okrećemo početkom novembra da raspišemo tender za prvu fazu radova gdje se mora riješiti klizište i pitanje stabilnosti tribine. Ide zima, vidjećemo kako će radovi napredovati, kojom dinamikom. U najboljem scenariju to bi bilo da jug otvorimo na početku naredne sezone i da ga otvorimo u julu. Najbitnije je da krenemo u to, sve što se krene i započne, to će se i završiti. Bitno je da uradimo kvalitetno. Jug je za nas posebna tribina i ja sam lično sretan što to kreće da se radi u mom mandatu. To je nama ogromna satisfakcija, kazao je Edis Kovačević.

Amira Uzunović:

– Krenut ću od južne tribine, najznačajniji projekat našeg kluba. U junu smo dobili urbanističku saglasnost i pristupili smo prikupljanju dokumentacije za građevinsku dozvolu. Ukoliko sve bude u redu, danas, najkasnije sutra, Općinii predati zahtjev za izgradnju južne tribine i ne sumnjam da će afirmativno odgovoriti na naš zahtjev. Svi projekti su rađeni u sinergiji svih članova upravne strukture kluba. Pozadinski se rade i ostale aktivnosti vezano za izradu ostalog projekta sanaciju klizašti i sve druge propratne radnje. Ako sve bude prema planiranoj dinamici u novembru ćemo krenuti sa prvim koracima vezano za izgradnju tribine.

– Što se tiče istočne tribine, mi smo dobili urbanističku saglasnost za izgradnju poslovnih prostora, ali i definiciju izgleda. Klub trenutno pronalazi model kako će biti koncipirane poslovne jedinice i onda ćemo krenuti u prikupljanje dokumentacije za ishodovanje građevinske dozvole i plan je to predati do kraja godine. Prioritet je gradnja juga, ali vjerujem da ćemo paralelno sa tim moći odgovoriti izazovima izgradnje poslovnih prostora.

– Spomenuli smo i novi koncept Fan Shopa. Mi ćemo u narednih mjesec-dva otvoriti novi shop u saradnji sa našim tehničkim sponzorom Macronom. On će se preseliti na sjevernu tribinu. On će osigurati bolju lokaciju, krećemo sa radovima unutarnjeg uruđenje, enterijera, premještanja namještaja i dopuna. Novi kocenpt store pored trenutne brendirane opreme ponudiće opremu našeg tehničkog sponzora Macrona. Plan je da Koncept store bude u saradnji sa biletarnicom. Bili smo svjedoci nekih vidljivih nedostataka što se tiče prodaje ulaznica i sada ćemo te nedostatke ukloniti i uvesti opcije prodaje online karata. Ona će generisati i nove prihode klubu, jer imamo u planu da taj prostor ne služi samo prodaji ulaznica koje se tiču klub.