Fudbalska reprezentacija Portugala ispala je s Evropskog prvenstva nakon poraza od Francuske poslije penala rezultatom 0:1. Ovaj poraz posebno je teško pao iskusnom 41-godišnjem Pepeu, koji je plakao nakon utakmice.

Njegov dugogodišnji saigrač Cristiano Ronaldo morao ga je tješiti. Nakon utakmice, Pepe je dao izjavu portugalskom novinaru koji mu se zahvalio na svemu što je učinio za reprezentaciju. Pepe je zaplakao, zagrlio novinara, a snimka tog trenutka postala je hit na društvenim mrežama.

Pepe je rođen u Brazilu, ali je za reprezentaciju Portugala odigrao 141 utakmicu. Utakmica protiv Francuske vjerojatno je bila njegova posljednja. Mnogi su bili oduševljeni njegovom igrom na ovom turniru, unatoč njegovim godinama.

U nekoliko navrata pokazao je koliko mu je stalo da Portugal ostvari dobar rezultat. U Njemačkoj je postao najstariji igrač koji je ikada zaigrao na Evropskom prvenstvu.

Pepeova strast i predanost igri bili su očiti tijekom cijelog turnira. Njegova emotivna reakcija nakon poraza pokazala je koliko mu znači reprezentacija.

Pepe je ostavio dubok trag u portugalskom nogometu. Njegov doprinos reprezentaciji ostat će upamćen. Portugalci će ga se sjećati kao velikog borca i vođe na terenu.