U drugoj pripremnoj utakmici u Sloveniji, Hajduk je pokazao mnogo dobrih stvari u remiju 1:1 protiv Šahtara, koji cilja na ponovni plasman u Ligu prvaka. Splićani su od prve minute igrali odlučno i hrabro, bez respekta prema protivniku čiji glavni igrači vrijede 10 do 15 milijuna eura.

Taj pristup im je donio vodstvo pogotkom Emira Sahitija. Međutim, nedovoljno dobra obrambena reakcija omogućila je Šahtaru izjednačenje golom Traorea nakon pola sata igre.

Trener Gennaro Gattuso bio je zadovoljan prikazanom igrom, a taktika iz prvog dijela utakmice predstavlja ono što Hajduk treba igrati u novoj sezoni: trka, agresivnost, brzina i brza rješenja s loptom. Dolazak planiranih pojačanja dodatno će poboljšati momčad koja već ima Livaju i Perišića kao ključne igrače.

Gattuso je novinarima objasnio talijanski izraz “palla coperta” ili “skrivena lopta”. To je situacija u nogometu kada većina igrača vrši presing na loptu, što omogućava obrambenoj liniji da se pomakne naprijed i pokuša vratiti posjed. Suprotno tome, “palla scoperta” ili “neskrivena lopta” zahtijeva od obrane da se povuče prema vlastitom šesnaestercu.

Obrambena linija tijekom utakmice neprestano se kreće naprijed-natrag zbog ovih situacija. Stoper Hajduka, Zvonimir Šarlija, izjavio je da će braniči morati preuzimati više rizika pod Gattusovim vodstvom.

Cilj “palle coperte” je pritisnuti igrača u posjedu lopte, oduzimajući mu prostor i vrijeme za igru. Time obrana može agresivnije pristupiti i skratiti manevarski prostor protivniku.

Presing omogućuje momčadi da vrati loptu u posjed iznuđivanjem tehničke pogreške ili usmjeravanjem lopte u povoljan prostor. Tako se protivničku momčad drži podalje od vlastitih vrata, a obrani daje vremena za organizaciju. Primjer Gattusove taktike bio je vodeći pogodak Hajduka u 13. minuti, kada je presingom na zadnju liniju Šahtara oduzeta lopta, što je dovelo do pogotka Sahitija.

Hajduk je ovom taktikom pokazao pravi put i mora tako nastaviti.