Fudbalska reprezentacija Portugala je izborila plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj nakon što je pobijedila Sloveniju u dramatičnoj utakmici koja je završila nakon izvođenja penala.

Cristiano Ronaldo je mogao biti tragičar jer mu je Jan Oblak obranio penal u 104. minuti.

Međutim, sve se promijenilo zahvaljujući Diogu Costi, koji je u 115. minuti prvo sjajno obranio šansu Benjamina Šeška koji je izašao sam na njega, a potom je briljirao i u seriji penala.

Costa je istakao da je obrana Šeškovog udarca u produžecima bila ključna za ekipu: “Kada sam obranio udarac Šešku, znao sam da moram da reagujem. Pratio sam njegovu reakciju i uspio pomoći timu.”

“Gledano iz moje perspektive, ovo je vjerovatno najbolja utakmica u mom životu. Bio sam fokusiran na svoj zadatak i išao svojim instinktom.

Naravno, analizirali smo izvođače penala, ali igrači mogu promijeniti svoj pristup u zadnjem trenutku. Drago mi je što smo uspjeli,” dodao je Costa.

Govoreći o reakciji ekipe nakon Ronaldovog promašenog penala, Costa je naglasio: “Svi smo nastavili vjerovati nakon Ronalodvog penala. To je bio ključni trenutak koji je pokazao karakter naše ekipe.”