Reprezentacija Bosne i Hercegovine, nekada obećavajuća “sila” u Europi, sada je postala simbol nereda, lošeg upravljanja i kontinuiranih razočaranja. Dok su mnogi sanjali o odlasku na Euro 2024. u Njemačkoj, istina je da kao nacija i nismo ni zaslužili tu priliku, pogotovo nakon niza loših odluka i poteza u savezu.

Sve je počelo s Ivaylom Petevom, čovjekom koji je omogućio naš plasman u baraž, ali je ipak dobio otkaz(istekao mu ugovor), unatoč velikom uspjehu u Ligi nacija. Ova neočekivana promjena pokazala je nestabilnost i nepostojanost u savezu, stvarajući sumnje i nelagodu kod navijača.

Smjena Peteva i postavljanje Faruka Hadžibegića dodatno su produbili haos, s obzirom na Hadžibegićev neuspjeh u vođenju reprezentacije.

Međutim, priča o lošim odlukama ne staje tu. Imao je Meho Kodro samo dva meča na klupi prije nego što je dobio otkaz, pokazujući brzopletost i nedostatak strpljenja u Savezu.

No, krivica nije samo na trenerima

Čelnici Saveza, počevši od Vice Zeljkovića, Zvijezdana Misimovića, Fuada Čolpe, Adnana Džemidžića, pa nadalje redom snose veliki dio odgovornosti za haos i nestabilnost u reprezentaciji.

Situacija postaje još bizarnija kada se uzme u obzir postavljanje Save Miloševića za selektora nakon Kodre, iako je i on imao loše rezultate u kvalifikacijama, pružena mu je šansa da kroz baraž, koji je osigurao Ivaylo Petev odvede reprezentaciju na Euro.

Ovo očito pokazuje nedosljednost u kriterijima za odabir trenera, što dodatno pogoršava haos u Savezu.

Igrači također ne izlaze čisti iz ove priče. Mnogi od njih pasivno promatraju haos i skandale u Savezu, umjesto da dignu glas i zahtijevaju promjene.

Navijači, koji su srce i duša reprezentacije, pate zbog lošeg vođenja i nepostojanosti, plaćajući cijenu za loše odluke i korupciju u Savezu.

Na kraju, nakon svega navedenog reprezentacija Bosne i Hercegovine i ne zaslužuje odlazak na Euro, sve dok se ne promijeni kultura, upravljanje i vođenja u Savezu.

Navijači su ti koji su najviše patili zbog ovih neuspjeha, a sigurno zaslužuju bolje. Dok se ne osigura stabilnost i transparentnost u Savezu, snovi o velikim natjecanjima ostaju samo to – snovi.