Bivšem golmanu Sarajeva, Vladanu Kovačeviću, mogla bi se ostvariti želja da zaigra za reprezentaciju Srbije. Rođeni Banjalučanin bi, zahvaljujući promjeni pravila FIFA-e, mogao postati član “Orlova”, iako je prethodno igrao za U-21 selekciju BiH.

Kovačević, koji trenutno nastupa za lisabonski Sporting, bio je na spisku Dragana Stojkovića prije kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali nije zaigrao za Srbiju. Naime, prema pravilima FIFA-e iz septembra 2020, igrač stariji od 21 godine ne može promijeniti fudbalsko državljanstvo ako je nastupao za bilo koju mlađu selekciju i u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju želi da igra.

Pratite naš rad na:
Instagramu
Facebooku

Kovačević je igrao za U-21 BiH, a posljednji nastup imao je sa 22 godine, zbog čega nije mogao da promijeni sportsku nacionalnost. Međutim, očekuju se promjene koje bi mogle olakšati situaciju.

FIFA planira nekoliko izmjene pravila, među kojima su:

– Fudbaleri će moći mijenjati sportsko državljanstvo do 22. godine.
– Nastupi za mlađe selekcije više se neće računati kao zvanični nastupi za matičnu zemlju.
– Naturalizovani igrači će morati da provedu četiri godine u novoj zemlji, umesto pet, nakon navršene 18. godine.

Čitajte vijesti bez reklama – našu mobilnu aplikaciju za Android možete preuzeti OVDJE.

Ove promjene mogle bi biti značajne i za reprezentaciju BiH, jer bi otvorile mogućnosti za igrače porijeklom iz BiH koji trenutno igraju za U-21 selekcije drugih evropskih zemalja.