Philippe Coutinho (32) je na pragu povratka u Vasco da Gamu, klub u kojem je započeo svoju profesionalnu karijeru. Najpoznatiji nogometni insajder, Fabrizio Romano, objavio je da je brazilski ofenzivac dogovorio uvjete te da će ugovor uskoro biti spreman za potpisivanje. Ostaje samo da se sporazumno raskine saradnja s Aston Villom, koja je spremna pustiti svog igrača.

Prema podacima Transfermarkta, Coutinho je između 2008. i 2010. godine odigrao 19 utakmica za Vasco da Gamu u Brazilu, prije nego što je prešao u milanski Inter za transfer vrijedan 3.8 milijuna eura. Njegova karijera je zatim krenula uzlaznom putanjom, posebno u Liverpoolu, gdje je igrao od 2013. do 2018. godine.

Najbolje dane svoje karijere proveo je u Liverpoolu, nakon čega ga je Barcelona kupila za 135 milijuna eura, čime je postao najskuplji igrač u povijesti kluba. Godine 2018. našao se među kandidatima za Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg igrača svijeta, ali nije dobio nijedan glas. Nažalost, nije uspio opravdati ogromnu svotu novca.

U Barceloni je odigrao 106 utakmica, postigao 25 golova i zabilježio 14 asistencija. Katalonski klub ga je slao na posudbe u Bayern i Aston Villu, koja ga je 2022. godine otkupila za 20 milijuna eura. Sezonu 2023./2024. proveo je na posudbi u katarskom Al Duhailu, gdje je u 22 nastupa postigao sedam golova i asistirao za tri.

Tokom dosadašnje karijere, Coutinho je osvojio deset klupskih trofeja. Za reprezentaciju Brazila sakupio je 68 nastupa i postigao 21 gol, a 2019. godine osvojio je Copa Americu. Prema Transfermarktu, njegova trenutna vrijednost iznosi 7.5 milijuna eura, dok je najviša bila u oktobru 2018., kada je iznosila 150 milijuna eura.

Coutinhov povratak u Vasco da Gamu označava novi početak za ovog talentovanog nogometaša, koji se nada da će ponovo pronaći svoju formu i uživati u igri u klubu gdje je sve počelo.