GOST hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla. Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onima hrvatske nogometne reprezentacije.

Luki Modriću Belichick je poklonio loptu na kojoj mu je napisao: “Za Luku, najbolji si, čestitam!” Nakon toga je podijelio anegdotu: “Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se s kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta.”

Zatim je govorio o svojim precima: “Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični.”

Osvojio osam Super Bowlova
Bill Belichick, Amerikanac hrvatskih korijena, u svojoj dugoj i iznimno bogatoj karijeri bio je trener u više klubova profesionalne američke Nacionalne lige američkog nogometa (NFL), a najveće uspjehe je postigao s New England Patriotsima. Pod njegovim vodstvom Patriotsi su osam puta pobijedili u Super Bowlu, završnoj utakmici doigravanja za prvaka NFL-a i uvjerljivo najgledanijem sportskom događaju u Sjedinjenim Državama.

Belichick je tijekom karijere često s ponosom isticao hrvatsko porijeklo, odnosno korijene svoje obitelji, koja je iz Draganića kraj Karlovca otišla u Ameriku. Proslavljeni trener doputovao je u Hrvatsku kao poseban gost trećeg izdanja Sunset Sports Media Festivala, koji se od 6. do 8. lipnja održava u Zadru.

Izvor: Index.hr