Nogometna reprezentacija Italije u Empoliju je sinoć savladala Bosnu i Hercegovinu rezultatom 1:0, a bila je to za Azzurre posljednja provjera uoči Evropskog prvenstva.

O duelu sa Zmajevima je nakon istog govorio selektor Italije Luciano Spalletti, koji je detektovao nekoliko problema pred nastup na Euru poput realizacije i slabog presinga koji bi više trebao uključivati vezne nogometaše.

“Utakmica je bila dobra iako na trenutke nije pokazivala pravu energiju. Imali smo mnogo laganih i sigurnih dodavanja, ali nismo bili dobri u završnici ispred njihovog golmana i morali smo bolje realizirati šanse te postići više golova. Sve je bilo razvodnjeno, možda smo trebali više pritiskati protivnika, a umjesto toga smo mi njima prepuštali loptu i nismo pratili njihov presing s veznim igračima”, rekao je Spalletti.

Posebno je novinare u Italiji zanimalo Spallettijevo viđenje partije Gianluce Scamacce, napadača Azzurra koji je propustio nekoliko dobrih prilika protiv Zmajeva.

“Scamacca? Golman mu je odbranio nekoliko udaraca, razmijenio je mnogo dobrih pasova s ostalim igračima i odigrao dobro. Na pravom je putu da postane igrač koji tjera cijelu ekipu da napreduje. Bio je to izvrstan nastup”, koji je objasnio i da će Federico Chiesa igrati na lijevoj strani, a da je cilj izolirati ga za situacije jedan na jedan s protivnikom, u kojim je “smrtonosan”.

Za kraj je Spalletti istakao da ekipa sada mora ući u “atmosferu pravih utakmica” za Euro te popuniti rupe koje postoje, a za to nije ostalo previše vremena.

“Napravili smo što smo morali. Uvjereni smo da imamo dobru ekipu i sada trebamo ući u atmosferu utakmice, onu pravu. U posljednje dvije prijateljske utakmice imali smo dvije različite ekipe jer smo željeli probati sve. Bilo je nekih rupa koje moramo popuniti, a od sada nemamo puno vremena do Eura”, zaključio je Spalletti.

Italija će se na Euru takmičiti u grupi B koja je okarakterisana grupom “smrti”, budući da su u njoj još Španija, Hrvatska i Albanija.

Prvi meč Italijani igraju u subotu od 21 sat protiv Albanije na Signal Iduna Parku u Dortmundu.