Dinamo Bukurešt je u februaru potpisao ugovor s Edgarom Iéom, no tek tri mjeseca kasnije otkrili su da je u stvarnosti u njihovom timu bio njegov brat blizanac Edelino. Taj neobičan obrat u priči izazvao je interes rumunskih istražitelja koji su pokrenuli istragu kako bi utvrdili jesu li nogometaš Edgar Ié i njegov brat blizanac Edelino manipulirali situacijom.

Prema navodima novinara Daniela Sendrea, koji je prvi otkrio ovu nevjerojatnu priču, Dinamo Bukurešt je bio zatečen činjenicom da Edgar Ié nije bio vješt u engleskom jeziku, već je komunicirao isključivo na portugalskom, iako je prethodno igrao u Španiji, Francuskoj, Turskoj i Nizozemskoj. To je bio jedan od ključnih čimbenika koji su izazvali sumnje u identitet igrača koji su došli u njihov klub.

Ovaj slučaj zamjene identiteta postao je predmetom dubokog istraživanja u Rumuniji, budući da se Dinamo Bukurešt nalazio u borbi za opstanak u najvišem rangu natjecanja. Pitanje je jesu li Edgar Ié i Edelino Ié namjerno zamijenili uloge kako bi pružili podršku klubu u teškoj situaciji ili je postojao neki drugi motiv za tu zamjenu.

Osim jezičnih razlika, istražitelji su bili zainteresirani i za druge aspekte ovog slučaja, uključujući moguće dokaze koji bi potvrdili ili opovrgli sumnje u zamjenu identiteta. Ponašanje igrača i bilo kakva dokumentacija koja bi mogla osvijetliti ovu situaciju detaljno su analizirani u sklopu istrage.

Ovaj neočekivani razvoj događaja ostavio je javnost u čudu, dok su navijači Dinama Bukurešta ostali u nevjerici zbog ove neobične priče koja je potresla nogometnu scenu u Rumuniji. Sada je na istražiteljima da rasvijetle sve činjenice i odluče o mogućim posljedicama za sve uključene strane.


“Ovo je kao iz nekog nadrealnog filma. Kada sam čuo vijest, počeo sam zvati prijatelje, ali činjenica je istinita, ne mogu vjerovati. Niko nije demantovao informaciju. Čuo sam da ima blizanca koji također igra nogomet,” izjavio je Florin Prunea, bivši igrač i nekadašnji predsjednik Dinama.

Prema informacijama rumunskog novinara Emanuela Rosua, Dinamo je zatražio od navodnog Edgara Iéa da pokaže svoju vozačku dozvolu, no on je to odbio.

Ako se potvrdi zamjena identiteta, Dinamo Bukurešt bi mogao biti suočen s gubitkom osam bodova osvojenih u pet utakmica koje je umjesto Edgara Iéa igrao Edelino Ié. Tko su zapravo ovi bratski dvojnik igrači?

Edgar Miguel Ié rođen je 1. svibnja 1994. godine i reprezentira Gvineju Bisao nakon što je prošao kroz mlađe selekcije Portugala. Počeo je karijeru u omladinskom timu Sportinga, a potom je potpisao za Barcelonu B 2012. godine. Debitirao je za prvi tim Barcelone 3. prosinca 2014. pod vodstvom Luisa Enriquea, a 2015. napustio je klub.

Nakon Barcelone, igrao je za Villarreal B, Belenenses, Lille, Nantes, Trabzonspor, Feyenoord i Basaksehir prije nego što je stigao u Dinamo Bukurešt.

Njegov blizanac Edelino također je započeo svoju karijeru u Sportingu, ali veći dio svog profesionalnog vijeka proveo je u manjim klubovima u Portugalu. Posljednji klub za koji je igrao bio je Tluchowia Tluchow u Poljskoj nakon što je nosio dres GD Resende u Portugalu.