Reprezentacija Francuske je u četvrtfinalu Europskog prvenstva pobijedila Portugal nakon raspucavanja penala. Utakmica je završila bez pogodaka u regularnom vremenu i produžecima, a Francuska je na kraju slavila rezultatom 5:3. U polufinalu ih čeka Španjolska, koja je također u produžecima savladala Njemačku rezultatom 2:1.

Španjolska je prošla u polufinale zahvaljujući golovima u produžecima, pri čemu je Mikel Merino postigao ključni gol u 119. minuti, dok je Dani Olmo bio asistent za drugi gol, što ga je učinilo junakom španjolske pobjede.

Utakmica je bila obilježena kontroverznom situacijom u 106. minuti, kada je lopta pogodila ruku braniča Španjolske Marca Cucurellu u šesnaestercu nakon pokušaja Jamala Musiale s vrha šesnaesterca. Sudac Anthony Taylor nije dosudio penal, niti se oglasila VAR soba.

Nekim analitičarima poput bivšeg šefa hrvatskih sudaca Brune Marića činilo se da je Taylor trebao dosuditi penal. Postojala je mogućnost da je VAR ocijenio da je prethodno bio ofsajd Nijemca Nicolasa Füllkruga, što bi moglo objasniti zašto nije dosuđen penal za igranje rukom.

Ta odluka nikako nije jasna njemačkom izborniku Julianu Nagelsmannu: “Ako lopta ide jasno prema golu i Španjolac je zaustavi rukom, nije važno radi li to namjerno ili ne. To je zapravo najmanje važno. U pitanju je čisti penal. Onaj koji smo dobili protiv Danske znatno je manje penal nego ovo večeras. Ne razumijem kako se ovo događa kad imate priliku pogledati snimku 48 tisuća puta.

Ne znam koje je pravilo primijenjeno pri odluci da nije penal, ali se pitam vođen logikom. Ne znam kada je ruka u prirodnom položaju, a kada ne.” Taylor nakon utakmice nije davao nikakve izjave, a Nijemci pišu da je sa stadiona u Stuttgartu odjurio u crnom Mercedesu.