Fudbalska reprezentacija Brazila ispala je iz Copa Amerike u četvrtfinalu nakon poraza od Urugvaja na penale (0:1). Iako su Brazilci imali igrača više od 74. minute zbog isključenja Nahitana Nandeza, nisu uspjeli iskoristiti brojčanu prednost.

Urugvaj je izdržao pritisak i odveo utakmicu u izvođenje jedanaesteraca, gdje je pobijedio s 4:2. Junak utakmice bio je Sergio Rochet, koji je odbranio penal Ederu Militau, dok je David Luiz promašio okvir gola.

Brazilska nacija je razočarana ovim ispadanjem. Posebno je primijećen trenutak kada je selektor Dorival Junior ostao izvan kruga igrača prilikom dogovora o izvođačima penala. Unatoč pokušajima, igrači ga nisu slušali, što je primijetila i “Marca”, nazvavši situaciju nevjerovatnom.

Nasuprot tome, urugvajski selektor Marcelo Bielsa bio je u centru pažnje s notesom i olovkom, dok su ga igrači pomno slušali. Predsjednik Brazilskog fudbalskog saveza, Ednaldo Rodrigues, izjavio je kako je plan nastaviti s Dorivalom i fokusirati se na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Istaknuo je da selektor razumije što nije bilo dobro i da mora izgraditi kompetitivan i pobjednički tim. Promjene selektora čine situaciju težom, dodao je Rodrigez za ESPN.

U polufinalu Copa Amerike Urugvaj će igrati protiv Kolumbije, dok drugi polufinalni par čine Argentina i Kanada.