Portugal je pobijedio Sloveniju nakon izvođenja jedanaesteraca rezultatom 3:0 te se tako plasirao u četvrtfinale Europskog prvenstva. Regularni dio utakmice završio je bez pogodaka, a isti rezultat bio je i nakon dodatnih 30 minuta igre. Portugalci će se u četvrtfinalu suočiti s Francuskom, koja je s minimalnih 1:0 svladala Belgiju. Sljedeća utakmica Portugalaca zakazana je za 5. srpnja u 21 sati u Hamburgu.

U ključnom raspucavanju istaknuo se portugalski vratar Diogo Costa, koji je obranio sve tri udarce slovenskih igrača Josipa Iličića, Jureta Balkovca i Benjamina Verbiča. Za Portugal su bili precizni Cristiano Ronaldo, koji je promašio kazneni udarac u produžecima, te Bruno Fernandes i Bernardo Silva.

Diogo Costa je tako postao prvi vratar u povijesti Eura koji je obranio tri penala u raspucavanju i prvi koji nije primio gol u tom dijelu igre. Interesantno je da su na velikim natjecanjima samo portugalski i hrvatski vratari uspjeli obraniti tri penala u raspucavanju. Prvi je to učinio portugalski vratar Ricardo protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 2006., a kasnije su isto postigli Danijel Subašić 2018. protiv Danske i Dominik Livaković 2022. protiv Japana.

Slovenija je postala prva reprezentacija na Euru koja nije uspjela zabiti niti jedan penal u raspucavanju, postavivši zajedno s Portugalom još jedan rekord. Ukupno su izvedena samo šest penala, što je najmanje u povijesti Eura. Do sada je rekord držala utakmica Hrvatske protiv Turske na Euru 2008., u kojoj je izvedeno ukupno sedam penala.

U tom dramatičnom četvrtfinalu između Hrvatske i Turske nakon prvih 90 minuta nije bilo golova. Hrvatska je povela u 119. minuti golom Ivana Klasnića, što ostaje najkasniji prvi gol postignut na jednoj utakmici Eura.

Međutim, Turska je izjednačila u 122. minuti golom Semiha Senturka, što je najkasniji gol u povijesti Eura, odvodeći utakmicu u raspucavanje. Sva tri turska igrača su bila uspješna s penala, dok su za Hrvatsku promašili Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mladen Petrić, a jedini uspješan u drugoj seriji bio je Darijo Srna.