Prošle sedmice Real Madrid je izbacio Bayern iz Lige prvaka rezultatom 2:1, plasiravši se tako u finale, no utakmicu je obilježila kontroverzna odluka sudije Szymona Marciniaka. U posljednjim sekundama utakmice, Marciniak je poništio Bayernu pogodak za izjednačenje i odlazak u produžetke.

Sporni detalj se dogodio u 13. minuti sudijske nadoknade drugog poluvremena, kada je Matthijs de Ligt postigao pogodak koji je poništen zbog ofsajda.Trenutak kada je Joshua Kimmich uputio loptu, Noussair Mazraoui i Matthijs de Ligt bili su “na ivici ofsajda”.

Iako je de Ligt vjerojatno bio u ofsajdu, Mazraoui vjerojatno nije. Ipak, pomoćnik je podigao zastavicu, te je Bayern ostao bez pogotka za 2:2.

Za ovaj propust krivi su Marciniakov pomoćnik Tomasz Listkiewicz, koji je podigao zastavicu čak i prije nego što je lopta došla do De Ligta, a nakon utakmice je priznao svoju grešku Nizozemcu.

Sedmicu dana nakon utakmice, Toni Kroos je priznao da je sudija pomogao Realu da se plasira u finale. Kroos je legenda Reala i Bayerna, te je u podcastu koji vodi s bratom Felixom priznao da je Bayern bio oštećen.

“Bila je to loša odluka sudija. Morali su pustiti da se igra nastavi i završi akcija. Mislim da je veću grešku napravio pomoćni sudija. On je podigao zastavicu, a glavni sudija mu vjeruje i misli da je sve bilo jasno. Tačnije, Marciniak je sigurno mislio da je čisti ofsajd čim mu je pomoćnik odmah mahao”, rekao je Kroos i dodao:

“Bayernov bijes je opravdan jer se morala akcija odviti do kraja. Sudija je svirao ofsajd prije De Ligtovog udarca, pa ne znam jesu li svi prestali igrati. Na snimku se vidi jedino da su se opustili oni koji su željeli zaustaviti napad”, rekao je Kroos.

Prisjetimo se još jednom sporne situacije