Sarajevski fudbal, nekada ponos regije, sada je zarobljen u spirali neuspjeha i kontroverzi. Posljednjih 11 utakmica svjedoče o dubokom padu koji je zahvatio sarajevske klubove FK Sarajevo i FK Željezničar, ostavljajući navijače u tuzi i očaju.

Sarajevski velikani su u prethodnih 11 utakmica upisali samo jednu pobjedu, i to onu u međusobnom dvoboju,kada je Željezničar uvjerljivo porazio bezidejno i bezopasno Sarajevo. Dok je FK Željezničar odigrao isto toliko utakmica u gostima, zabilježivši sve poraze. Ovaj niz neuspjeha će ostati upisan crnim slovima u historiju, jer se takvo poniženje nikad ranije nije dogodilo.

Ogromne promjene igrača i trenera samo su dodatno pogoršale situaciju. Umjesto stabilnosti i kontinuiteta, klubovi se često okreću brzim rješenjima koja ne donose dugoročne rezultate. Pored silnih ulaganja u igrački roster, rezultati su sve lošiji, dok se klubovi hvale statistikama koje nikako ne odražavaju stvarno stanje na terenu.

Što je još gore, klubove potresaju brojne afere, a mediji često šute o tome. Umjesto da se transparentno suoče s problemima, klubovi pokušavaju zataškati skandale i nastaviti kao da se ništa nije dogodilo.

Dok se jedni hvale brojem bodova iznad zone ispadanja, drugi se diče pobjedama u derbijima, zaboravljajući da su u gostima bez ijedne pobjede. Ova slika sarajevskog fudbala je daleko od sjaja i strasti koju smo nekada poznavali.

Da bi se zaustavio ovaj sunovrat, klubovi moraju hitno preispitati svoje upravljanje, uspostaviti stabilnost na terenu i izvan njega, te se otvoreno suočiti s problemima i reformama koje su neophodne za povratak ugleda sarajevskog fudbala. Inače, postoji realna opasnost da ćemo svjedočiti daljem urušavanju jednog od najvažnijih dijelova sportske baštine Sarajeva.